MF: między styczniem a marcem zrealizowano 24,9 proc. dochodów budżetowych

23.04.2018, 14:42aktualizacja: 23.04.2018, 14:42

W okresie od stycznia do marca 2018 r. zrealizowano dochody budżetowe w wysokości 88,5 mld zł, czyli 24,9 proc. zaplanowanych, a wydatki w wysokości 85,3 mld zł, tj. 21,5 proc. planowanych - podało w poniedziałek Ministerstwo Finansów w komunikacie.

Nadwyżka wyniosła 3,1 mld zł - poinformował resort. W pierwszych trzech miesiącach dochody z podatków były wyższe, niż w ubiegłym roku, z wyjątkiem podatku CIT - wynika także z komunikatu MF.

MF poinformowało w komunikacie, że w okresie styczeń-marzec 2018 r. dochody podatkowe budżetu państwa były wyższe w stosunku do okresu styczeń - marzec 2017 r. o ok. 3,3 proc.

"Dochody z podatku VAT po pierwszym kwartale br. były na zbliżonym poziomie jak w analogicznym okresie roku ubiegłego. Jednocześnie wpływy w samym marcu z tego podatku były wyższe o ok. 27 proc. rdr. Pozwoliło to zrekompensować niższy poziom dochodów z VAT po styczniu związany z większym poziomem zwrotów dotyczących realizowanych inwestycji" - głosi komunikat MF.

Resort dodaje, że wzrost między styczniem a marcem odnotowano w ramach pozostałych kategorii podatków: PIT, akcyza, gry oraz podatku od niektórych instytucji finansowych.

Dochody z podatku PIT były wyższe o 16,3 proc. w ujęciu rocznym (tj. ok. 1,8 mld zł), dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 6,5 proc. rdr (tj. ok. 1,0 mld zł), a dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych (tzw. podatku bankowego) były wyższe o 3,4 proc. w ujęciu rocznym.

Jeśli chodzi o wydatki budżetowe w okresie styczeń - marzec 2018 r. wyniosły one 85,3 mld zł tj. 21,5 proc. planu. W analogicznym okresie 2017 r., przypomina resort, przekazano na wydatki 87,5 mld zł, czyli 22,7 proc. planu. (PAP)

autor: Piotr Śmiłowicz

edytor: Anna Mackiewicz