MFiPR: 16 lat Polski w UE to ponad 255,5 tys. zrealizowanych inwestycji

01.05.2020, 14:33aktualizacja: 01.05.2020, 14:33

Przez 16 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej zrealizowano z dofinansowaniem funduszy europejskich ponad 255,5 tys. inwestycji - poinformowała w piątek PAP minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Dodała, że członkostwo w Unii oraz możliwości, jakie stwarzają unijne fundusze, to nie tylko wybudowane lub odnowione drogi, szkoły, oczyszczalnie ścieków, unowocześnione gospodarstwa i firmy, nowe miejsca pracy czy przeszkoleni pracownicy, to także np. możliwość wpływania naszego kraju na decyzje międzynarodowe.

Zdaniem szefowej MFiPR wejście do Unii Europejskiej z punktu widzenia ostatnich kilkunastu lat było ogromnym sukcesem. Ma nadzieję, że kolejnych szesnaście lat będzie równie udanych: i dla Polski, i dla Europy.

O północy, 1 maja 2004 roku Polska weszła w skład Unii Europejskiej. Do Wspólnoty dołączyły także Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia, Słowenia, Cypr i Malta.

Minister Małgorzata Jarosińska-Jedynak przypomniała, że obecnie negocjowany jest kolejny budżet unijny. "Ale z obecnego pozostało nam do wykorzystania jeszcze ok. 30-40 mld zł. Dziś, aby wzmocnić działanie rządowej tarczy antykryzysowej, przeznaczamy te pieniądze na walkę z koronawirusem i łagodzenie jego skutków. Ale też na inwestycje, pozwalające przetrwać wielu firmom pandemiczne tsunami i podźwignąć się gospodarce po przejściu tej wyniszczającej fali. Komisja Europejska pomaga nam i innym państwom członkowskim w tej batalii, zmieniając przepisy i łagodząc procedury. Działając solidarnie szybciej wyjdziemy na prostą" - podkreśliła.

Jak mówiła, "16 lat w UE to ponad 255,5 tys. inwestycji w zrównoważony i wszechstronny rozwój naszego kraju, które zrealizowaliśmy z dofinansowaniem funduszy europejskich. Łączna ich kwota przekroczyła już 625 mld zł". (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ amac/