MFiPR: ponad 3,5 mld zł dla polskiej gospodarki w ramach funduszy UE

16.04.2020, 13:53aktualizacja: 16.04.2020, 13:53

Przepisy o pomocy z funduszy UE w formie pożyczek, poręczeń i gwarancji już obowiązują - poinformowało w czwartek MFiPR. Łączna wartość wsparcia dla mikro, małych i średnich firm, które będzie stopniowo uruchamiane może przekroczyć 3,5 mld zł.

Jak zaznaczył resort, taka pomoc będzie możliwa dzięki nowemu rozporządzeniu w sprawie udzielania pomocy z instrumentów finansowych w ramach programów operacyjnych na lata 2014-2020 w celu wspierania polskiej gospodarki w związku z wystąpieniem pandemii COVID-19, które weszło w czwartek w życie.

Resort wskazał też w komunikacie, że tarczę antykryzysową uzupełnia Funduszowy Pakiet Antywirusowy przygotowany w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR).

"Ma on dwa cele: skierowanie funduszy unijnych na walkę z koronawirusem i bezpiecznie przeprowadzenie przez gospodarcze turbulencje tych, którzy skorzystali ze środków europejskich" - napisano. Dodano, że Polsce mamy ponad 60 tys. projektów z dofinansowaniem unijnym – kilkadziesiąt tysięcy jest w realizacji.

Resort zaznaczył, że działania pomocowe podejmowane są w obszarach – prawa i pieniędzy. "Nie da się uruchomić pieniędzy na walkę z koronawirusem bez zmian w prawie!" - podkreślono.

Jak przypomniano, w połowie marca MFiPR wydało rekomendacje dla instytucji zajmujących się funduszami unijnymi, by łagodniej traktowały rozliczanie dotacji przez osoby, firmy, organizacje pozarządowe korzystające z funduszy europejskich. "Dzięki nim mogliśmy na przykład wydłużyć nabory wniosków, przesunąć terminy rozliczania inwestycji czy sfinansować z funduszy UE wydatki na szkolenia i wyjazdy, które się nie odbyły przez koronawirusa" - napisano. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ amac/