MFW utrzymał prognozy wzrostu PKB na świecie w 2017 r. i 2018 r.

24.07.2017, 14:51aktualizacja: 24.07.2017, 14:51

Międzynarodowy Fundusz Walutowy (MFW) pozostawił bez zmiany szacunki dynamiki wzrostu gospodarczego na świecie w 2017 r. i 2018 r., ale podwyższył prognozy dla strefy euro i Chin - wynika z poniedziałkowej aktualizacji World Economic Outlook (WEO).

Według poniedziałkowej aktualizacji cyklicznego raportu MFW światowa gospodarka będzie się rozwijać w tempie 3,5 proc. w 2017 r. i 3,6 proc. w 2018 r. Takie same szacunki przedstawiono w kwietniowym WEO.

"Choć zagrożenia związane z globalną prognozą wzrostu wydają się zasadniczo zrównoważone w krótkim terminie, to nadal idą w dół w średnim terminie" - napisało MFW w raporcie opublikowanym w stolicy Malezji, Kuala Lumpur.

Prognoza dynamiki wzrostu dla krajów Europy rozwijającej się, obejmujących Polskę, wynosi 3,5 proc. w 2017 r., czyli o 0,5 pkt proc. więcej niż w kwietniu i 3,2 proc. w 2018 r., czyli o 0,1 pkt proc. mniej niż w poprzednim raporcie. W skład Europy rozwijającej się wchodzą oprócz Polski: Turcja, Rumunia, Węgry, Bułgaria, Serbia, Chorwacja, Albania, Bośnia i Hercegowina, Kosowo, Macedonia oraz Czarnogóra.

MFW zrewidował nieco w dół prognozy wzrostu dla USA do 2,1 proc. w 2017 r. i w 2018 r., podczas gdy zaledwie trzy miesiące temu szacował wzrost PKB na poziomie 2,3 proc. w 2017 r. i 2,5 proc. w 2018 r. Fundusz wycofał się z poprzednich założeń, że planowane przez administrację Donalda Trumpa działania mające pobudzić gospodarkę przyczynią się do wzrostu w USA. Powodem tej zmiany jest to, że na razie szczegóły tych planów nie zostały ujawnione.

Przedstawiciel MFW Maurice Obstfeld powiedział, że światowa gospodarka była przedmiotem protekcjonistycznej retoryki, a jako przykład podał proponowane przez Trumpa cła na stal importowaną z Chin. Dodał jednak, że takie wypowiedzi na razie nie skutkowały konkretnymi działaniami. (PAP)

jhp/ mal/

Data publikacji 24.07.2017, 14:51