Miastograf.pl na Festiwalu Łódź Czterech Kultur

12.06.2014, 14:56aktualizacja: 12.06.2014, 14:56

W każdym rodzinnym archiwum kryją się skarby narodowego dziedzictwa kultury. Stowarzyszenie Topografie chce przekonać mieszkańców Łodzi, że domowe zbiory fotograficzne i wspomnienia stanowią część narodowego dziedzictwa kulturowego i warto się nimi dzielić! Powstał portal Miastograf.pl - cyfrowe archiwum, które ma być współtworzone przez samych łodzian.

Miastograf.pl to zbiór zdjęć zmieniającej się Łodzi z domowych zbiorów łodzian i innych kolekcji powiązanych z ciekawymi wycinkami prasowymi oraz fragmentami wywiadów z najstarszymi mieszkańcami miasta zebranych przez Stowarzyszenie Topografie. Wszystkie materiały przyporządkowane są do konkretnych adresów na interaktywnej mapie. Premiera portalu odbędzie się podczas Festiwalu Łódź Czterech Kultur.

Skąd pomysł takiej inicjatywy? Coraz więcej osób interesuje się historią lokalną i chce dzielić się swoimi prywatnymi zbiorami w Internecie. Powstają liczne strony na portalach społecznościowych. Do tej pory jednak brakowało wygodnego i kompleksowego narzędzia do dokumentowania i poznawania historii Łodzi. Uwaga: wszystkie treści rozpowszechniamy na wolnych licencjach Creative Commons, czyli z poszanowaniem swobodnego dostępu do kultury.

Premiera portalu: 15 czerwca, godz. 19:00, Plac Wolności 5

Jak wykorzystywane są archiwa społeczne w dokumentowaniu historii lokalnej? Jak przekonywać do udostępniania domowych archiwów?

Podczas spotkania zostanie także zaprezentowany portal Miastograf.pl oraz zbiór zdjęć przekazanych przez Miejskiego Konserwatora Zabytków - ponad 1000 nigdy niepublikowanych fotografii Łodzi!

Spotkanie z udziałem: Agnieszki Kudełki (Ośrodek Karta), Karoliny Puchały-Rojek (Fundacja Archeologii Fotografii) oraz Agaty Zysiak i Łukasza Biskupskiego ze Stowarzyszenia Topografie. Prowadzenie: Igor Rakowski-Kłos (Gazeta Wyborcza).

Projekt Cyfrowego Archiwum Łodzian Miastograf powstał dzięki wsparciu Muzeum Historii Polski w ramach programu "Patriotyzm jutra" oraz festiwalu Łódź Czterech Kultur.

Data publikacji 12.06.2014, 14:56
Źródło informacji Festiwal Łódź Czterech Kultur