MIiR: dofinansowanie z UE w podpisanych umowach przekroczyło 200 mld zł

02.08.2018, 13:17aktualizacja: 02.08.2018, 13:17

Kwota unijnego dofinansowania z perspektywy budżetowej 2014-2020 w podpisanych już umowach przekroczyła 200 mld zł - poinformowało w czwartek Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju. Do końca lipca złożono wnioski o dofinansowanie na niemal 338 mld zł.

Jak podkreślił minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński, gdyby te wszystkie złożone dotąd wnioski rozpatrzyć pozytywnie, Polska przekroczyłaby przyznaną jej w perspektywie 2014-2020 pulę. Zaznaczył, że to sytuacja czysto hipotetyczna, ale pokazuje skalę zainteresowania pieniędzmi europejskimi.

„Druga dobra wiadomość dotyczy inwestycji, które już się toczą. 200 miliardów złotych z unii pracuje już w gospodarce, czyli ma odzwierciedlenie w podpisanych umowach. Jeśli wyobrazilibyśmy sobie, że Polska dostała z UE 10 euro, to wykorzystaliśmy już 6” – powiedział Kwieciński.

Według opublikowanych w czwartek danych MIiR, do 31 lipca 2018 r., we wszystkich programach na lata 2014-2020 złożono około 89 tys. wniosków o dofinansowanie o wartości 546,4 mld zł. Z tego 337,9 mld zł to unijne dofinasowanie, co stanowi 101 proc. dostępnej dla Polski puli. Z beneficjentami podpisano umowy na 38 tys. inwestycji o wartości 325,1 mld zł, w których dofinansowanie unijne wyniosło 200,2 mld zł.

Wartość wydatków rozliczonych przez osoby, firmy, samorządy, uczelnie itd., korzystające z dotacji to ponad 79,1 mld zł, z czego 55,7 mld zł pochodzi z UE. To 17 proc. puli dla Polski na lata 2014-2020.

Do 31 lipca 2018 r. Komisja Europejska wypłaciła Polsce ponad 11,3 mld euro z polityki spójności - najwięcej ze wszystkich krajów Unii. (PAP)

autor: Wojciech Krzyczkowski

wkr/ amac/