Min. Emilewicz: jakość powietrza w miastach poprawi się w ciągu pięciu lat

04.02.2018, 08:54aktualizacja: 04.02.2018, 08:54

Zakładamy, że dzięki wdrożeniu norm dla paliw stałych i wsparciu najbardziej potrzebujących rodzin w termomodernizacji ich domów, w ciągu pięciu lat odczujemy poprawę jakości powietrza w polskich miastach - mówi minister Jadwiga Emilewicz.

"Zakładamy, że przy wdrożeniu wielu instrumentów - z jednej strony norm dla paliw stałych, z drugiej strony programu osłonowego i pomocowego dla osób najbardziej potrzebujących - w horyzoncie pięciu lat będziemy mogli odczuć poprawę jakości powietrza w miastach" - powiedziała minister przedsiębiorczości i technologii, pytana, kiedy zaczniemy oddychać lepszym powietrzem.

Przypomniała, że rozporządzenie o standardach emisyjnych dla kotłów, przygotowane pod jej kierunkiem jeszcze w Ministerstwie Rozwoju, weszło w życie 1 października ub.r. "To rozporządzenie wyklucza możliwość sprzedaży tzw. kopciuchów. Tych kotłów, którymi ogrzewa się ponad 70 proc. domów indywidualnych w Polsce, w których można palić śmieciami, fatalnej jakości paliwem, co jest powodem złej jakości powietrza w Polsce" - wskazała Emilewicz.

Jak zapowiedziała, ustawa o jakości paliw stałych najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu trafi do pod obrady rządu. "To jest ustawa, która eliminuje z rynku sprzedaży indywidualnej muły i flotokoncentraty. A zatem te odpady węglowe, które wylatują z komina w postaci pyłu, który następnie ląduje w płucach naszych dzieci" - opisywała.(PAP)

maja/ son/ skr/

Data publikacji 04.02.2018, 08:54