Min. Jurgiel: prezes stadniny w Janowie oddał się do dyspozycji

05.04.2016, 12:19aktualizacja: 05.04.2016, 12:19

Prezes stadniny w Janowie Marek Skomorowski oddał się w poniedziałek do dyspozycji - poinformował na wtorkowej konferencji prasowej minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zapowiedział też powołanie rady ds. hodowli koni.

Minister rolnictwa mówił, że prezes stadniny podjął decyzję o oddaniu się do dyspozycji m.in. "w związku z nagonką medialną". "Moim zdaniem niezasadną" - dodał. Nie powiedział jednoznacznie, czy szef stadniny będzie musiał odejść.

Potwierdził, że sprawę padnięcia dwóch ostatnich klaczy w tej stadninie skierował do prokuratury. Zdaniem Jurgiela zagadkowe jest, dlaczego padły dwie klacze należące do jednego właściciela (Shirley Watts) i obie zachorowały w tym samym czasie.

Jurgiel poinformował, że podczas jego poniedziałkowego spotkania z premier Beatą Szydło ustalono, że zostaną "podjęte działania wspierające rozwój hodowli koni czystej krwi arabskiej". Jak mówił, zostanie powołana rada ds. hodowli koni, "złożona z naukowców i ekspertów". Rada ma być zwołana już w przyszłym tygodniu.

Prezesi stadnin koni arabskich: Marek Trela z Janowa Podlaskiego i Jerzy Białobok z Michałowa oraz inspektor ds. hodowli koni Anna Stojanowska zostali zdymisjonowali 19 lutego przez prezesa Agencji Nieruchomości Rolnych. Decyzja ta spotkała się z oburzeniem środowiska w kraju i za granicą, wiele krytycznych głosów padło ze strony polityków opozycji i mediów.

Janowską stadniną kieruje obecnie Marek Skomorowski, w przeszłości m.in. zastępca dyrektora lubelskiego oddziału ARiMR, z wykształcenia ekonomista. P.o. prezesa w Stadninie Koni Michałów została Anna Durmała, która jest zootechnikiem. (PAP)

pś/ gł/ jra/

Data publikacji 05.04.2016, 12:19