Minister finansów Marian Banaś: walczymy o to, żeby Polacy mieli własność

06.07.2019, 13:36aktualizacja: 06.07.2019, 13:36

Walczymy o to, żeby Polacy mieli własność, bowiem mamy tyle wolności, ile własności - mówił w sobotę minister finansów Marian Banaś podczas Konwencji Programowej Prawa i Sprawiedliwości oraz Zjednoczonej Prawicy w Katowicach.

Banaś mówił o zmianach organizacyjnych w służbach skarbowych i utworzeniu Krajowej Administracji Skarbowej w 2017 r. Powiedział, że od tego czasu do budżetu państwa trafiło dodatkowo ponad 100 mld zł.

Szef MF przypomniał, że luka VAT spadła z 24 proc. do 12 proc. na koniec zeszłego roku.

"To znaczy, że są przed nami kolejne wyzwania i my tym wyzwaniom sprostamy" - podkreślił.

"Mandat, który nam dało społeczeństwo nie został zmarnowany. Obiecujemy - wygramy, będzie jeszcze lepiej. Polska ma prawo nie tylko do wolności, która polega na mówieniu co się chce. Ale prawdziwa wolność polega również na posiadaniu własności" - tłumaczył minister.

"Tak, jak walczyliśmy w latach 70-tych, 80-tych, żeby odzyskać wolność, teraz walczymy o to, żeby Polacy mieli własność. Mamy tyle wolności, ile mamy własności. I to obiecujemy Polakom" - zakończył Banaś. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ skr/