Minister rozwoju: w ciągu 2-3 miesięcy program wzmocnienia polskich oszczędności

17.05.2016, 09:21aktualizacja: 17.05.2016, 09:21

W ciągu 2-3 m-cy rząd zaproponuje przekrojowy program wzmocnienia polskich oszczędności - zapowiedział w poniedziałek wicepremier i minister rozwoju Mateusz Morawiecki. Filary planu to przyciągnięcie kapitału i pobudzenie oszczędności wewnętrznych.

Morawiecki wziął udział w dyskusji nad "Planem na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju" zorganizowanej przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, Fundację Solidarności Dziennikarskiej i Klub Ronina.

Mówił, że jednym z filarów opracowanego przez niego planu jest przyciągnięcie kapitału, ale także pobudzenie oszczędności wewnętrznych. "My w ciągu najbliższych dwóch-trzech miesięcy zaproponujemy taki bardzo przekrojowy program wzmocnienia polskich oszczędności zarówno poprzez fundusze emerytalne, poprzez mechanizmy oszczędzania w bankach, firmach ubezpieczeniowych, funduszach inwestycyjnych wszelkiego rodzaju - bezpiecznych, które budują długoterminowe oszczędności" - mówił Morawiecki. Wskazał, że w taki sposób tworzy się bogactwo wewnętrzne nieuzależnione od zagranicy.

Wicepremier poinformował, że w ramach prac nad programem pobudzania oszczędności będą też zaproponowane zmiany w III filarze emerytalnym. "Te trzy elementy: IKE, IKZE i PPE prawie wcale nie działają. Łącznie kapitału zgromadzonego tam jest ok. 11,5 mld zł. Co to jest, jak my rocznie na ZUS wydajemy 200 mld zł?" - powiedział szef resortu rozwoju. Według niego należy zdecydowanie rozbudować trzeci filar emerytalny poprzez różne mechanizmy, których będą dotyczyć przygotowywane propozycje. (PAP)

mmu/ mmi/

Data publikacji 17.05.2016, 09:21