MON: Nowe wozy amunicyjne dla modułów ogniowych "Rak" (komunikat)

12.08.2019, 13:07aktualizacja: 12.08.2019, 13:07

- MON informuje:

We wtorek, 13 sierpnia br., o godz. 14.00 w Hucie Stalowa Wola Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej weźmie udział w uroczystości podpisania umowy na dostawy 24 Artyleryjskich Wozów Amunicyjnych dla kompanijnych modułów ogniowych 120 mm moździerzy samobieżnych "Rak".

Planowane wystąpienie Ministra Obrony Narodowej.

Zapraszamy do udziału przedstawicieli mediów. Obsługa medialna wyłącznie dla osób akredytowanych. Akredytacje (zawierające: imię, nazwisko, nazwę redakcji, numer legitymacji prasowej, numer telefonu kontaktowego, markę i numer rejestracyjny wozu transmisyjnego) przyjmuje Departament Komunikacji i Marketingu PGZ S.A. za pośrednictwem poczty elektronicznej: rzecznik@pgzsa.pl do 12 sierpnia br. (poniedziałek) do godz. 17.00.

Wejście akredytowanych dziennikarzy na teren HSW S.A. (ul. gen. Tadeusza Kasprzyckiego 8, Stalowa Wola) w godz. 12.30 – 13.30, wjazd wozów transmisyjnych w godz. 11.30 – 12.30. Bliższych informacji dotyczących udziału ministra obrony narodowej udziela kpt. Michał Tomczyk, Centrum Operacyjne MON, tel. 727 016 083. Informacji dotyczących wydarzenia udziela HSW, Jowita Jajdelska, tel. 697 102 929.

Umowa pomiędzy HSW S.A. i Inspektoratem Uzbrojenia przewiduje dostawę 24 egz. Artyleryjskich Wozów Amunicyjnych w latach 2019–2020. Wozy przeznaczone są do zaopatrywania kompanijnego modułu ogniowego w amunicję. Dotyczy to zarówno przewozu amunicji, jak i jej zmechanizowanego załadunku i rozładunku.

Artyleryjskie Wozy Amunicyjne (AWA) stanowią element Kompanijnego Modułu Ogniowego "Rak". AWA jest oparty na samochodzie ciężarowym JELCZ 882.53, z dwuosobową opancerzoną kabiną. Podwozie jest wyposażone w hakowy system załadowczy kontenerów, pokładowy zestaw urządzeń łączności wewnętrznej i zewnętrznej, urządzenie filtrowentylacyjne odbiornik nawigacji satelitarnej i stanowisko karabinu maszynowego. Wyposażenie nadwozia stanowi 6 palet do przewożenia amunicji 120 mm.

Kompanijny Moduł Ogniowy w docelowej konfiguracji będzie składać się z ośmiu M120 RAK i 4 Artyleryjskich Wozów Dowodzenia na podwoziu KTO Rosomak. Dodatkowymi komponentami będą dwa Artyleryjskie Wozy Rozpoznania (AWR) i zaplecze logistyczne, złożone z trzech Artyleryjskich Wozów Amunicyjnych (AWA), jednego Artyleryjskiego Wozu Remontu Uzbrojenia (AWRU) i Wozu Zabezpieczenia Technicznego (WZT).

kom/ skib/ aj/

Data publikacji 12.08.2019, 13:07