Morawiecki: dochody i wydatki budżetu na 2020 r. po 429,5 mld zł

27.08.2019, 16:10aktualizacja: 27.08.2019, 16:10

Projekt budżetu na 2020 r. zakłada brak deficytu i zróżnoważenie wydatków i dochodów na poziomie 429,5 mld zł - poinformował we wtorek po posiedzeniu rządu premier Mateusz Morawiecki.

Po raz pierwszy od początku transformacji budżet na 2020 r. ma być bez deficytu, zrónoważony - podkreślił Morawiecki.

Jak dodał, wydatki na służbę zdrowia przekroczą 5 proc. PKB. Natomiast wydatki na cele społeczne mają wynieść ponad 66 mld zł.

"500 plus od pierwszego dziecka wypłacany już od 1 lipca, wydatki na emerytury dla osób starszych, dla seniorów - już wypłacona Emerytura plus w maju i jest nasze zobowiązanie na kolejne lata, żeby również te wydatki były ponoszone. To wreszcie 500 zł również dla osób niepełnosprawnych, którym nie przysługują renty, czy emerytury - to jest ta nasza najnowsza ustawa dla osób najbardziej pokrzywdzonych przez los. Będzie co najmniej 600, 700 tys. - według niektórych rachunków - w zależności od orzecznictw może nawet 800 tys. lub 900 tys. osób objętych ta ustawą. Tu również są środki z funduszu solidarnościowego zagwarantowane na te cele społeczne" - wymieniał premier.

"Chcę zagwarantować, że w ramach budżetu państwa zaproponowanego na rok 2020 te środki są utrzymane" - dodał. "Podobnie zresztą, jak na cele polityki obronnej i inne kwestie, które są bardzo ważne dla polityki gospodarczej państwa".

Morawiecki tłumaczył, że "to wszystko" odbywa się w sytuacji, kiedy rząd obniża podatki. Zaznaczył, że niektórzy komentatorzy uważają, że to niemożliwe.

Premier podkreślił, że panują "trudne makroekonomicznie czasy", ale projekt zrównoważonego budżetu "pozwoli mieć pewność, że Polska jest na dobrym kursie gospodarczym, że państwo polskie prowadzi odpowiedzialną politykę gospodarczą, politykę nastawioną na rozwój gospodarczy". (PAP)

wkr/ amac/ mmu/

Data publikacji 27.08.2019, 16:10