Morawiecki: geniusz polskiej technologii dziś może rozwijać się w Polsce

13.06.2018, 14:25aktualizacja: 13.06.2018, 14:25

Geniusz polskiej technologii, który kiedyś musiał emigrować za granicę, dziś może rozwijać się w Polsce - powiedział podczas kongresu Impact 2018 w Krakowie premier Mateusz Morawiecki.

"Dzisiaj przed nami jest wspaniały czas, bo geniusz polskiej technologii, polskiej techniki - wcześniej, w poprzednich rewolucjach przemysłowych, chociażby w tragicznym wieku XX., musiał emigrować, (...) wtedy zaangażowany za granicą - dzisiaj może rozwijać się w Polsce, we współpracy ze wszystkimi twórcami, start-upami całego świata" - powiedział premier. Wymienił przykłady polskich naukowców, którzy przyczynili się do budowy potęgi technologicznej Stanów Zjednoczonych.

Morawiecki podkreślił, że warunki do takiego rozwoju są w Polsce coraz lepsze, z czego się cieszy. Wskazał na Polski Fundusz Rozwoju, który utworzył PFR Venture - fundusz rozwijający współpracę z innymi funduszami i start-upami w zakresie rozwoju najnowszych technologii.

"Wszystkie start-upy, wszystkich innowatorów technologicznych zapraszamy do Polski. Jest wiele możliwości, poprzez nasze programy współpracy z dużymi przedsiębiorstwami, rozwoju waszych technologii" - zachęcał.

Zwrócił uwagę na "pewien szczególny program", który został zainicjowany kilka dni temu - GovTech Polska. Według niego najbardziej zwinne, najbardziej technologicznie zaawansowane rządy świata, do których my też chcemy się zaliczać, budują przestrzeń rozwoju swoich usług dla obywateli i przedsiębiorców poprzez tworzenie platform innowacyjnych, platform rozwoju różnego rodzaju zmian w zakresie służby zdrowia, finansów publicznych, edukacji, obrony itp. (PAP)

mmu/ je/

Data publikacji 13.06.2018, 14:25