Morawiecki: rząd przebudował polską politykę gospodarczą oraz finansową

15.05.2018, 17:02aktualizacja: 15.05.2018, 17:02

Obóz rządzący przebudował polską politykę gospodarczą, finansową oraz model gospodarczy, aby z firm mikro wyrastały małe, z małych - średnie, ze średnich bardzo duże firmy, a może nawet championi międzynarodowi - powiedział Mateusz Morawiecki.

Szef rządu w swoim wystąpieniu podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego podkreślał, że "trzeba dbać, chuchać i dmuchać" na start-upy oraz małe i średnie firmy, bo - jak uzasadniał - "z tych malutkich mikro wyrastają małe, z małych - średnie, ze średnich bardzo duże, a może nawet championi międzynarodowi".

Jak oświadczył Morawiecki, obóz rządzący, żeby to zrobić, przebudował przez okres swojej kadencji polską politykę gospodarczą, finansową oraz model gospodarczy.

"Właściwie można powiedzieć, że rzuciliśmy rękawice modelowi gospodarczemu, który był (...) utarty przez poprzednie 25 lat, chociaż były też okresy - również w czasach moich ideowych przeciwników - były momenty, w których właśnie próbowano wzmacniać polski kapitał - zwalniano to tempo prywatyzacji" - zaznaczył premier.

"Dzisiaj mamy świat, który boryka się z ogromnymi nierównościami i nierównowagami. Po kryzysie coraz więcej państw rozumie, że potrzebna jest i solidarność społeczna, że społeczeństwo i gospodarka to awers i rewers właściwie tej samej monety. Coraz więcej państw rozumie też, że wsparcie dla lokalnego kapitału, dla małych firm, powinno odbywać się poprzez różne mechanizmy" - mówił szef rządu.

Dodał, że wyrównywanie powinno odbywać się też, przez preferencje podatkowe dla tych właśnie najmniejszych i średnich." To jest to, co my robimy" - mówił. (PAP)

autor: Anna Tustanowska, Mateusz Roszak

amt/ mro/ amac/