Morawiecki: w ciągu 10 lat przeznaczymy 25-30 mld zł na termomodernizację

12.04.2018, 13:13aktualizacja: 12.04.2018, 13:13

Rząd zamierza przeznaczyć na termomodernizację 25-30 mld zł w ciągu 10 lat - poinformował premier Mateusz Morawiecki. Chcemy oddać naszym dzieciom Polskę w stanie lepszym pod wieloma względami, również z czystszym powietrzem - zapewnił premier.

"W ciągu najbliższych 10 lat przeznaczymy na termomodernizację 25 do 30 mld zł. To jest bezprecedensowa kwota, która zupełnie zmieni w ciągu najbliższych kilku lat jakość powietrza, ponieważ izolowany, ocieplony dom zużywa około 50 proc., niektóre obliczenia pokazują średnią 57 proc. mniej energii cieplnej do ogrzewania" - powiedział Morawiecki. Szef rządu uczestniczy w czwartek w posiedzeniu komitetu sterującego krajowego programu Czyste Powietrze.

"My już w tegorocznym budżecie zarezerwowaliśmy 180 mln zł, ale to jest tylko uwertura do wielkiego programu, z którym praktycznie dzisiaj startujemy" - wskazał. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ son/