Możliwość pomiaru postępów treningowych przyciąga ćwiczących do obiektów wyposażonych w nowinki technologiczne

10.04.2013, 16:03aktualizacja: 10.04.2013, 16:03

Nowe aplikacje do ćwiczeń zintegrowane ze sprzętem firmy Life Fitness motywują ćwiczących.

SCHILLER PARK, Illinois - (BUSINESS WIRE) - Wyciskanie z siebie siódmych potów bez smartfona odchodzi w niepamięć nawet na siłowni. W raportach poświęconych ogólnoświatowym trendom przewiduje się, że do 2016 roku liczba pobranych aplikacji mobilnych poświęconych uprawianiu sportu i dbaniu o kondycję osiągnie miliard rocznie.* Wraz z uruchomieniem działającej w chmurze aplikacji i strony LFconnect (https://www.lfconnect.com/web/), firma Life Fitness (http://www.lifefitness.com/index.html) - światowy lider w produkcji sprzętu sportowego do komercyjnego użytku - udostępnia obiektom sportowym spersonalizowane narzędzia, na które czekają także fani fitnessu.

"Śledzenie postępów w treningu zwiększa motywację i ułatwia osiąganie postawionych sobie celów - powiedział Dan Wille, wiceprezes Life Fitness (http://www.lifefitness.com/index.html) ds. marketingu globalnego i rozwoju produktów. - Nowa technologia pozwala na zintegrowanie produkowanych przez Life Fitness bieżni, eliptyków i rowerów ze smartfonami, umożliwiając użytkownikom śledzenie swoich osiągnięć i dzielenie się nimi ze swoimi partnerami treningowymi lub trenerami osobistymi".

Darmowa aplikacja LFconnect to rozszerzenie możliwości strony LFconnect (https://www.lfconnect.com/web/), która daje użytkownikom wybór preferowanego treningu, celów budowania formy oraz ustawień sprzętu w domu lub poza nim, aby następnie błyskawicznie uzyskać do nich dostęp na siłowni. Kompatybilna z urządzeniami firmy Apple i systemem Android aplikacja dostępna jest w 11 językach i synchronizuje się ze sprzętem do ćwiczeń cardio bazującym na platformach Engage(TM) oraz Discover(TM). Jest także kompatybilna z domowymi urządzeniami tego typu, posiadającymi opcję pomiaru postępów oraz serią Life Fitness Platinum Club Series.

Po podłączeniu do kompatybilnego sprzętu aplikacja wyświetla licznik "spalonych kalorii", który dokonuje pomiaru w czasie rzeczywistym. Ćwiczący mogą tworzyć plany treningowe, programować domyślne ustawienia sprzętu oraz pobierać treningi udostępniane przez zawodowych trenerów korzystających z aplikacji. Statystyki dla danej osoby są następnie automatycznie zapisywane.

"Dzięki naszemu 'otwartemu' modelowi, użytkownicy mogą korzystać z aplikacji LFconnect lub wybierać spośród rosnącej liczby aplikacji pomiarowych zgodnych ze sprzętem do ćwiczeń, przez co ich treningi są lepiej zintegrowane i przemyślane" - powiedział Wille.

Jako jedyny dostawca sprzętu do ćwiczeń, którego interfejs API (Application Programming Interface) jest otwarty dla programistów na całym świecie, firma Life Fitness promuje tworzenie aplikacji sportowych, opartych na korzystaniu ze sprzętu i umożliwiających ćwiczącym bardziej osobiste i ekscytujące doświadczenia z treningów. Więcej informacji znajduje sie na stronie: http://www.lifefitness.com.

Life Fitness

Life Fitness jest światowym liderem w produkcji sprzętu do ćwiczeń do zastosowań komercyjnych. Firma produkuje oraz sprzedaje sprzęt cardio oraz sprzęt siłowy pod markami Life Fitness oraz Hammer Strength, eksportując go do ponad 120 krajów. Główna siedziba firmy znajduje się na przedmieściach Chicago, w Shiller Park (Illinois). Life Fitness jest oddziałem Brunswick Corporation (NYSE: BC).

*Badania firmy ABI Research "Mobile Devices and mHealth" (http://www.businesswire.com/news/home/20111123005626/en/Smartphone-Health-Applications-Exceed-400-Million-Annually)

KONTAKT:

Life Fitness

Lauren Kamm

kierownik ds. mediów cyfrowych i PR

tel. +1 847 288 5978

L.C. Williams & Associates