MPiT: w październiku roczny wskaźnik cen będzie zbliżony do wrześniowego

01.10.2019, 16:08aktualizacja: 01.10.2019, 16:08

Wzrost cen żywności jest silnie skoncentrowany w grupach towarów, np. warzyw, cukru, owoców, ale impulsy te wygasają - wskazuje Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii. W październiku roczny wskaźnik cen będzie zbliżony do wrześniowego - dodaje.

Główny Urząd Statystyczny w szacunku flash poinformował we wtorek, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 r. wzrosły o 2,6 proc. rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem spadły o 0,1 proc. W sierpniu wskaźnik CPI wyniósł odpowiednio: 2,9 proc. w ujęciu rocznym i 0,0 proc. - miesięcznym.

W swoim komentarzu do wyliczeń GUS resort przedsiębiorczości i technologii ocenił, że są one zbliżone do oczekiwań ministerstwa formułowanych przed miesiącem. "We wrześniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na obniżenie wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały niższe ceny żywności i napojów (o 0,2 proc.) oraz spadek cen paliw (o 1,8 proc.)" - napisali analitycy.

Zwrócili uwagę, że wzrost cen żywności jest silnie skoncentrowany w specyficznych grupach towarów, takich jak warzywa, cukier i owoce. Już we wrześniu widać, że impulsy te wygasają, co wpłynęło na wskaźnik cen żywności ogółem - wskazali analitycy MPiT. Dodali, że bardziej szczegółowe dane GUS udostępni 15 września.

Ich zdaniem w październiku roczny wskaźnik cen będzie zbliżony do wrześniowego. Na miesięczny wzrost cen wpłyną niższe ceny żywności, sezonowy wzrost cen odzieży i obuwia, a także niższe ceny w transporcie. (PAP)

pad/ je/

Data publikacji 01.10.2019, 16:08