MRiRW: suszą zagrożona jest blisko połowa upraw zbóż jarych

13.06.2018, 20:33aktualizacja: 13.06.2018, 20:33

Z powodu występującej suszy rolniczej w Polsce zagrożona jest blisko połowa upraw zbóż jarych - informuje MRiRW. Dodano, że suszą dotkniętych jest też ok. 40 proc. upraw truskawek i krzewów owocowych. Rolnicy mogą ubiegać się o odszkodowania.

Ministerstwo w opublikowanym w środę komunikacie zapewniło, że monitoruje sytuację występowania suszy rolniczej w Polsce.

Według Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach-PIB susza rolnicza występuje w uprawach: zbóż ozimych i jarych, krzewów i drzew owocowych oraz truskawek. Susza występuje we wszystkich województwach.

Instytut zwraca uwagę, że największe zagrożenie suszą występuje wśród upraw zbóż jarych, na ok. 48,9 proc. powierzchni tych upraw, szczególnie w woj. lubuskim, wielkopolskim oraz mazowieckim. Dotkniętych suszą jest ponad 39,3 proc. powierzchni upraw truskawek, w największym stopniu dotyczy to plantacji w tych samych województwach. Duże zagrożenie suszą rolniczą występuje również wśród upraw krzewów owocowych - ok. 39,3 proc. powierzchni upraw, zboża ozime – 37,3 proc. IUNG odnotował także suszę wśród upraw drzew owocowych, obejmuje ona obecnie ok. 4,9 proc. powierzchni.

"W sytuacji występowania szkód spowodowanych przez niekorzystne zjawiska atmosferyczne obowiązują procedury reagowania, które są obecnie wdrażane przez resort rolnictwa i jednostki mu podległe" - zapewniono. Dodano ponadto, że minister Krzysztof Jurgiel zobowiązał wojewodów do bieżącego monitorowania sytuacji w swoim regionie i bezzwłocznego powoływania komisji szacujących starty. Mają oni też co tydzień przygotowywać specjalne raporty w tej sprawie. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ dym/