MRPiPS: bezrobocie w kwietniu wyniosło 7,7 proc.

09.05.2017, 13:22aktualizacja: 09.05.2017, 13:22

Stopa bezrobocia na koniec kwietnia wyniosła 7,7 proc. - podało MRPiPS. To o 0,4 punktu procentowego mniej niż miesiąc wcześniej i o 1,7 proc. mniej niż rok temu. Jak podkreślił resort, tak niskiego wskaźniku bezrobocia nie zanotowano od 26 lat.

W stosunku do marca natężenie bezrobocia zmniejszyło się we wszystkich województwach (spadek wynosi od 0,2 do 0,8 punktu procentowego). Stopa bezrobocia najbardziej zmalała w województwie warmińsko-mazurskim.

Resort podkreślił, że odnotowana w kwietniu stopa bezrobocia nie była tak niska od początku lat 90. Najbardziej zbliżony do aktualnego wskaźnik bezrobocia odnotowano w kwietniu 1991 r. Wtedy wyniósł on 7,3 proc.

Spadła również liczba bezrobotnych. W kwietniu zarejestrowanych w urzędach pracy było 1 mln 252,3 tys. osób - o 71,9 tys. (5,4 proc.) mniej niż w marcu br. i aż o 269,5 tys. (17,7 proc.) mniej niż rok temu.

Zmniejszenie liczby bezrobotnych odnotowano we wszystkich województwach – najsilniej w dolnośląskim (8,7 proc.; 7,5 tys. osób), wielkopolskim (6,7 proc.; 5,2 tys. osób), warmińsko-mazurskim (6,4 proc.; 4,7 tys. osób) i zachodniopomorskim (6,2 proc.; 4,0 tys. osób). (PAP)

akw/ pż/ karo/

Data publikacji 09.05.2017, 13:22