MRPiPS: szacowana stopa bezrobocia w sierpniu wyniosła 5,2 proc.

05.09.2019, 14:26aktualizacja: 05.09.2019, 14:26

Szacowana stopa bezrobocia na koniec sierpnia wyniosła 5,2 proc. i nie zmieniła się w porównaniu do poprzedniego miesiąca - poinformowało w czwartek ministerstwo rodziny, pracy i polityki społecznej.

Ze wstępnych danych ministerstwa wynika, że liczba bezrobotnych w końcu sierpnia 2019 r. wyniosła 866,7 tys. osób i w porównaniu do końca lipca 2019 r. spadła o 1,7 tys. osób, tj. o 0,2 proc.

Liczba bezrobotnych w końcu sierpnia była o prawie 92 tys. osób niższa niż przed rokiem (spadek o 9,6 proc.).

"Mamy więc do czynienia ze słabszą dynamiką spadku rok do roku niż w 2018 r. Wówczas w sierpniu liczba bezrobotnych była o 15,6 proc. niższa niż w końcu sierpnia 2017 r. Nie zmienia to jednak faktu, że po raz ostatni niższy niż obecnie poziom bezrobocia liczony w liczbie osób bezrobotnych zanotowano w sierpniu 1990 r." – ocenia wiceminister Stanisław Szwed.(PAP)

autorka: Olga Zakolska

ozk/ krap/