Na Poczcie Polskiej można już płacić kartami Visa i Mastercard

02.11.2016, 13:27aktualizacja: 02.11.2016, 13:27

W ponad 4 600 placówkach Poczty Polskiej można płacić kartami Visa i Mastercard - poinformował w środę rzecznik prasowy Poczty Polskiej Zbigniew Baranowski.

Jak czytamy w komunikacie spółki, w ponad 4 600 placówkach sieci własnej Poczty Polskiej zainstalowano blisko 8000 terminali POS. Partnerem wdrożenia było konsorcjum PKO BP i eService.

"Udostępnienie wygodnej bezgotówkowej formy płatności dostępnej w całej własnej sieci placówek to kolejny krok w kierunku cyfryzacji usług Poczty" - mówił, cytowany w komunikacie, prezes Poczty Polskiej Przemysław Sypniewski. Dodał, że dzięki podpisanemu ostatnio porozumieniu z Ministerstwem Cyfryzacji oraz Ministerstwem Infrastruktury i Budownictwa, spółka ma szansę stać się "jednym z filarów nowoczesnej e-administracji".

Klienci Poczty Polskiej bez limitów kwotowych i dodatkowych kosztów mogą płacić za usługi pocztowe, handlowe i finansowe - opłaty za rachunki, np. za gaz, prąd, opłaty podatkowe. "Udostępnienie płatności bezgotówkowych to większy komfort korzystania z usług oferowanych przez Pocztę oraz ułatwienie i przyspieszenie obsługi, co będzie szczególnie istotne w okresie przedświątecznego wzmożonego ruchu zakupowego" - podkreślono w komunikacie.

Terminale zapewniają także możliwość świadczenia dodatkowych usług, m.in. doładowania telefonów komórkowych, wypłaty gotówki. "W najbliższym czasie Poczta w swoich placówkach zaoferuje również możliwość dokonywania płatności mobilnych BLIK. Kolejny krokiem będzie uruchomienie dla klientów rynku e-commerce płatności kartami bezpośrednio u kuriera" - poinformowano w komunikacie.

Poczta Polska podkreśla, że uruchomienie płatności kartami wpisuje się w rządowy program rozwoju cyfrowej i bezgotówkowej gospodarki. (PAP)

kfk/ amac/

Data publikacji 02.11.2016, 13:27