Pobierz materiał i Publikuj za darmo
O rozpoczęciu tegorocznego sezonu połowowego śledzi poinformował PAP Piotr Kasza z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany". Jego zdaniem poniedziałkowy połów jest obfity, a złowione śledzie mają znaczne rozmiary, co może zapowiadać udany sezon. "Jeśli pogoda się utrzyma i nie będzie wiosennych sztormów, które rozbiją ławice, to powinniśmy szybko wykorzystać kwotę połowową przeznaczoną na zalew" - ocenił.
Tegoroczny limit dopuszczalnych połowów śledzi dla tego akwenu wynosi 3 396 ton. Jest to o ponad 250 ton więcej niż w ubiegłym roku. Kwoty połowowe tego gatunku ryb dla Zalewu Wiślanego rosną od kilku lat i niemal zawsze są w pełni wykorzystane przez rybaków. Na coraz lepsze wyniki połowów wpływa nowoczesny sprzęt, który rybacy kupili za unijne dotacje. Dzięki specjalistycznym pompom skrócił się czas przeładunku ryb w porcie, wcześniej rybacy musieli przenosić je z łodzi na brzeg.
Ze względu na łagodną zimę sezon rozpoczął się bardzo wcześnie, bo zwykle zbiornik był zamarznięty co najmniej do połowy marca. Rybacy mogą wypływać dopiero wtedy, gdy zalew jest wolny od lodu i mają pewność, że nie uszkodzą sprzętu. Ławice śledzi występują tam przez ok. miesiąc, ale przy dobrej pogodzie rybacy powinni wyczerpać przyznane im kwoty połowowe w ciągu 2-3 tygodni.
W szczycie sezonu rekordziści potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet ponad 20 ton śledzi w ciągu doby. W tym roku hurtowa cena śledzi wynosi 1,2-1,5 zł za kg. W portach w Tolkmicku, Fromborku czy Nowej Pasłęce można je kupić w detalu - bezpośrednio "z burty". Według rybaków amatorzy takich zakupów biorą nawet po 30-50 kg świeżych ryb. (PAP)
mbo/ pz/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 07.03.2016, 14:14 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |