Newsletter

Nadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego

20.11.2016, 12:17aktualizacja: 20.11.2016, 12:17

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półroczu 2016 roku, drugie półrocze nie będzie już tak dobre - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

A będzie tak m.in. ze względu na znaczny, bo ponad 20-procentowy wzrost cen żywca wieprzowego.

W całym 2016 roku produkcja sprzedana sektora mięsnego wyniesie 47-48 mld zł i będzie o 2-4 proc. większa niż w 2015 roku, a zysk netto może obniżyć się do 1,2 mld zł, tj. o ok. 17 proc.

Pogorszenie kondycji finansowej tego sektora może spowodować też ograniczenie nakładów inwestycyjnych do poziomu ok. 1,0 mld zł, co oznacza, że będą o ponad 20 proc. niższe niż w 2015 roku.

Jak uważają eksperci, przewidywane pogorszenie wyników i stanu finansowego przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w II połowie tego roku nie zachwieje branżą.

Większym zagrożeniem jest trudna sytuacja na rynku żywca wieprzowego w związku z ASF.

"Pojawienie się ognisk tej choroby na terenach o większej koncentracji produkcji żywca wieprzowego mogłoby dla niektórych firm oznaczać konieczność zaprzestania produkcji" - napisano w analizie rynku. (PAP)

map/ ana/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 20.11.2016, 12:17
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ