Naimski: na ponad 0,55 mld zł opiewa kontrakt z firmą z USA ws. Baltic Pipe

14.08.2019, 12:42aktualizacja: 14.08.2019, 12:42

Ponad 0,55 mld zł wart jest kontrakt Gaz-Systemu i firmy Solar Turbines z USA ws. Baltic Pipe - powiedział Piotr Naimski, pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej. To jeden z największych kontraktów gazowych w Polsce.

Kontrakt dotyczy ws. dostaw kompletu agregatów sprężarkowych do trzech tłoczni gazu, wchodzących w skład programu Baltic Pipe.

Jak zaznaczył Naimski, ten kontrakt to "kamień milowy na drodze do zbudowania Baltic Pipe".

Podkreślił, że inwestycja jest realizowana zgodnie z harmonogramem. "Jej zakończenie w październiku 2022 r. nie jest w żadnym wypadku zagrożone i będzie ten termin otrzymany" - mówił.

"Podpisany dziś kontrakt pomiędzy Gaz-Systemem i Solar Turbines to jest kontrakt, który jest istotny dla całego projektu" - powiedział.

"Te urządzenia będą funkcjonowały bezpiecznie przez wiele lat. Wielkość kontraktu jest też istotna - to jest ponad pół miliarda złotych. To jest dużo. To jest jeden z największych kontraktów, który został do tej pory podpisany w sektorze gazowym budujący infrastrukturę w Polsce" - powiedział Naimski.

Baltic Pipe to strategiczny projekt infrastrukturalny, mający na celu utworzenie nowego korytarza dostaw gazu na europejskim rynku. Umożliwi on przesyłanie gazu bezpośrednio ze złóż zlokalizowanych w Norwegii na rynki w Danii i w Polsce, a także do odbiorców w sąsiednich krajach. Zdolność przesyłowa ma być na poziomie 10 mld m sześc. rocznie.

Na Baltic Pipe składa się w sumie pięć głównych komponentów: gazociąg na dnie Morza Północnego łączący systemy przesyłowe Norwegii i Danii, rozbudowa duńskiego systemu przesyłowego, tłocznia gazu na duńskiej wyspie Zelandia, gazociąg na dnie Morza Bałtyckiego między Danią a Polską oraz rozbudowa polskiego systemu przesyłowego. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta, Marzena Kozłowska

aop/ mzk/ pif/ pad/ je/ amac/

Data publikacji 14.08.2019, 12:42