Najwięcej miejsc pracy w SSE powstało w latach 2015-18 dzięki firmom z Niemiec

03.12.2018, 14:25aktualizacja: 03.12.2018, 14:25

Najwięcej miejsc pracy w specjalnych strefach ekonomicznych powstało w latach 2015-18 dzięki firmom z Niemiec - podała Polska Agencja Inwestycji i Handlu. Dodano, że na kolejnych miejscach znalazły się firmy z Korei Południowej, USA i Polski.

Jak podała w poniedziałek PAIH, analiza wartości przemysłowych projektów inwestycyjnych wspartych przez Agencję w latach 2015-18 pokazuje, że 80 proc. z nich została ulokowana w SSE.

Najwyższa wartość projektów w SSE w tym okresie przypada na sektor elektromobilności (42 proc.), motoryzacyjny (22 proc.) i spożywczy (6 proc.).

"Analizując wszystkie projekty największa wartość inwestycji napłynęła od firm z Korei Południowej (29 proc.), Niemiec (16 proc.) oraz Polski i Belgii (po 8 proc." - wskazała PAIH.

Jak dodano, najwięcej miejsc pracy w ramach branż przemysłowych w SSE utworzył przemysł motoryzacyjny (40 proc.), elektromobilność (15 proc.) i sektor spożywczy (12 proc.).

Z kolei najwięcej inwestycji w ramach branż przemysłowych skupiają: Korea Południowa (32 proc.), Niemcy (15 proc.), Belgia (9,75 proc.) i Polska (8,31 proc.).

"Analizując wszystkie projekty - najwięcej miejsc pracy powstało, dzięki firmom z Niemiec (16 proc.), Korei Południowej (15 proc.), USA (12 proc.) oraz Polski (11 proc.) - podsumowuje PAIH. (PAP)

maja/ amac/

Data publikacji 03.12.2018, 14:25