Nauka i technologie

Europa Środkowo-Wschodnia jednoczy się na rzecz jednolitego rynku energii w UE

11.04.2014, 17:53aktualizacja: 11.04.2014, 17:53

Wiedeń / Warszawa - 15.04.2014 - Najważniejsze podmioty sektora energetyki z Austrii, Czech, Niemiec, Węgier, Polski, Słowacji i Słowenii podpisały Protokół Ustaleń (MoU) z Agencją ds. Współpracy Organów Regulacji Energetyki (ACER). Protokół ten ma połączyć rynki tych krajów, korzystając z metody uwzględniającej rzeczywiste przepływy w sieci. Pozwala ona szacować zdolności przesyłowe linii transgranicznych oraz dokonywać alokacji tych zdolności implicite w oparciu o rozwiązanie Price Coupling of Regions (Połączenie cen między regionami, PCR). Owo porozumienie między operatorami systemów przesyłowych (TSO), centralami energetycznymi (PX) i krajowymi organami regulacyjnymi (NRA) zawarte zostało w ramach procedury Inicjatyw Regionalnych (RI) koordynowanej przez ACER. Celem RI jest szybka implementacja Kodów Sieciowych - w tym przypadku kodu zasady alokacji zdolności i zarządzania ograniczeniami - zanim wejdą one w życie jako obowiązujące prawo. Działanie to przyczyni się do rozwoju jednolitego rynku energetycznego, promując konwergencję cen, która sprzyjać będzie konkurencji, a tym samym zapewni bogatszą ofertę usług i produktów dla odbiorców końcowych.

Projekt z jednej strony zakłada oszacowanie zdolności w oparciu o rzeczywiste przepływy, a z drugiej alokację zdolności implicite w oparciu o rozwiązanie PCR. Oba te cele zostaną zrealizowane w ramach jednego etapu. Będzie to zgodne z europejskim modelem docelowym dla rynków dnia następnego, jak również z założeniami innych regionalnych i międzyregionalnych projektów z zakresu łączenia cen.

Treść Protokołu Ustaleń odzwierciedla gotowość TSO i PX do kontynuacji i zacieśniania współpracy w Europie Środkowo-Wschodniej (CEE). Jako uzupełnienie istniejących już struktur (np. opracowanych przez TSO w zakresie obliczania zdolności), obecnie tworzona jest wspólna struktura i szczegółowy plan projektu. Proces ten będzie wspierany i monitorowany przez NRA i ACER. Nowy projekt umożliwi skoordynowanie regionu CEE z innymi regionami Europy obecnymi na rynku energetycznym, tak aby mogły one razem podjąć harmonijne działania na rzecz procesu tworzenia Europejskiego Wewnętrznego Rynku Energii (IEM).

Realizacja projektu łączenia rynków w oparciu o przepływy w ramach regionu CEE powinna zaowocować efektywnym kształtowaniem się hurtowych cen za energię poprzez połączenie właściwych rynków dnia następnego - z uwzględnieniem najskuteczniejszych metod produkcji energii w regionie - i możliwością dokładniejszego oszacowania dostępnych zdolności przesyłowych sieci w obrębie ich poszczególnych elementów. Zapewni to więc dodatkowe wsparcie sieci i ich efektywniejszą eksploatację. Z kolei użytkownicy końcowi z regionu CEE będą mogli korzystać z atrakcyjniejszych ofert cenowych dzięki zoptymalizowanym umowom handlowym i bezpiecznej obsłudze sieci przesyłowych, co da także efekt w postaci lepszej integracji odnawialnych źródeł energii.

Informacje dla wydawców:

Protokół Ustaleń opublikowano pod poniższym adresem:

Realizację procesu Inicjatyw Regionalnych (RI) rozpoczęła Europejska Grupa Regulatorów Energii i Gazu (ERGEG) w 2006 r. Od roku 2011 jego koordynacją zajmuje się Agencja ds. Współpracy Organów Regulacji Energetyki (ACER), która podejmuje działania służące współpracy między NRA, TSO i innymi zainteresowanymi podmiotami, z myślą o pogłębianiu integracji na szczeblu regionalnym i stworzeniu dobrze funkcjonującego Wewnętrznego Rynku Energii (IEM). Budując IEM, RI przyjęły metodologię oddolną, która polega na łączeniu wszystkich zaangażowanych stron w celu testowania rozwiązań problemów transgranicznych, wczesnej implementacji wspólnotowego dorobku prawnego oraz opracowywania projektów pilotażowych, które można by przenosić między regionami.

Więcej informacji na temat regionalnych inicjatyw z zakresu energii elektrycznej znaleźć można pod adresem: http://www.acer.europa.eu/Electricity/Regional_initiatives/Pages/default.aspx

KONTAKT:

E-Control