Nauka i technologie

Grudziądz: Testujemy autobus elektryczny

07.05.2021, 19:01aktualizacja: 07.05.2021, 19:04

Fot. UM Grudziądz
Miejski Zakład Komunikacji testuje właśnie autobus marki Mercedes o napędzie elektrycznym. Testy pojazdu na grudziądzkich ulicach potrwają do 19 maja. E–Citaro dostarcza firma EvoBus Polska.

MZK ma już doświadczenia w obsłudze autobusów z napędem hybrydowo-elektrycznym. Teraz chce zobaczyć, jak będą sprawować się autobusy w pełni elektryczne. Jest to ważne, bo miejska spółka przymierza się do zakupu 17 autobusów elektrycznych wraz z infrastrukturą towarzyszącą. Aby uzyskać wsparcie finansowe, złożono wniosek o środki z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Wartość projektu to niemal 52 mln zł, a dofinansowanie ma wynieść 38,7 mln zł. Wnioski MZK pozytywnie przeszły już ocenę formalną i czekają na ocenę merytoryczną.

– Mamy nadzieję, że pozyskamy wsparcie finansowe na zakup 17 autobusów elektrycznych. Mamy już pewne doświadczenia, dlatego że w naszym mieście jeżdżą już bardzo nowoczesne autobusy hybrydowe. Jest to 7 nowych wozów, a więc idziemy w kierunku elektromobilności, która jest przyszłością. Dzisiejsza prezentacja to kolejny dowód na to, że idziemy w tym kierunku – mówił prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.

Odbywające się testy mają pomóc oszacować, jak długi dystans jest w stanie pokonać autobus elektryczny w Grudziądzu – z uwzględnieniem istniejącego układu drogowego i warunków ruchu. Pozwoli to określić optymalną lokalizację stacji szybkiego ładowania dla autobusów elektrycznych, które zostaną zakupione.

– Test ma na celu sprawdzenie kilku parametrów. Pierwszym jest zasięg – czy ten, który deklarowany przez producenta jest rzeczywiście osiągalny w warunkach tzw. ekstremalnych. Warunki ekstremalne to włączone ogrzewanie, włączona klimatyzacja i podjazdy pod duże wzniesienia – w naszym przypadku będzie to górka na Strzemięcinie. Chcemy sprawdzić w jaki sposób na zjazdach również pracuje system doładowywania baterii – mówił prezes MZK Paweł Maniszewski.

W dzisiejszej prezentacji udział wzięli również przedstawiciele firmy Mercedes-Benz Adam Kempiński oraz Andrzej Stępniewski. Zachęcamy mieszkańców do przekazywania swoich opinii i wrażeń dotyczących jazdy testowym autobusem.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.05.2021, 19:01