Nauka i technologie

Mapa karpackich gór plastiku

25.06.2023, 09:00aktualizacja: 25.06.2023, 09:00

Mapę pokazującą ilość plastikowych odpadów wzdłuż wszystkich rzek i potoków w Ekoregionie Karpat - opracował zespół naukowców z Instytutu Ochrony Przyrody PAN. Badania pomogą w wyborze miejsc oczyszczania rzek albo instalacji infrastruktury do usuwania plastiku.

Zanieczyszczenie karpackich wód górskich makroplastikiem analizuje dr Maciej Liro z Instytutu Ochrony Przyrody PAN, który - wraz z zespołem - opracował mapę odzwierciedlającą to zjawisko.

Plastik jest wyrzucany do rzek i potoków - przez lata gromadzi w osadach i wodach rzecznych. Naukowcy ustalają, w których miejscach rzeki plastik jest najczęściej zatrzymywany. Dzięki temu będą mogli wskazać, gdzie najefektywniej można go usuwać. Zaobserwowano na przykład to, że znacznie więcej plastiku można znaleźć w miejscach, gdzie gęsta roślinność drzewiasta występuje blisko rzeki.

Mapa obejmuje tereny wzdłuż wszystkich cieków wodnych (ponad 175 tys. km). Opracował ją zespół badawczy złożony m.in. z geografów fizycznych, geografów społeczno-ekonomicznych, inżyniera hydrotechnika i geologa.

Pełna treść artykułu: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97073%2Cmapa-karpackich-gor-plastiku.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 25.06.2023, 09:00