Nauka i technologie

MC KPRM: Zamelduj się wygodnie – przez internet (komunikat)

28.06.2021, 15:35aktualizacja: 28.06.2021, 15:36

- Media - Cyfryzacja KPRM informuje:

Zmieniasz miejsce zamieszkania? Jeśli tak, to z pewnością masz wiele na głowie, a wizyta w urzędzie jest ostatnim, o czym teraz myślisz. Mamy dobrą wiadomość – dzięki naszym e-usługom sprawy meldunkowe załatwisz z fotela, a nawet hamaka.

To nie tylko wygodne, ale także popularne rozwiązanie. Tylko w maju Polacy skorzystali z e-usług meldunkowych 20 815 razy. Przez cały ubiegły rok zaś – ponad 180 tysięcy razy. Już teraz zameldowanie się przez internet jest proste. Wkrótce będzie jeszcze prostsze!

Przygotuj się

A jak skorzystać z e-usług meldunkowych? Zacznijmy od tego, co będzie Ci potrzebne.

Przede wszystkim – chwila czasu, urządzenie z dostępem do internetu i profil zaufany (PZ). To dzięki niemu potwierdzisz, że Ty to Ty. Jeśli jeszcze nie masz PZ, warto to zmienić. Sprawdź, jak go założyć. Na pewno Ci się przyda - nie tylko na potrzeby tej sytuacji, ale także - aby móc korzystać z innych e-usług. A jest ich wiele!

Jeśli masz już profil zaufany, potrzebujesz jeszcze tylko jednej rzeczy - dokumentu potwierdzającego, że możesz dokonać czynności meldunkowej. Brzmi poważnie? Już wyjaśniamy o co chodzi.

Jeśli jesteś właścicielem nieruchomości, w której chcesz się zameldować lub posiadasz do niej inny tytuł prawny, wystarczy elektroniczna wersja (lub skan) jednego z tych dokumentów:

umowy cywilnoprawnej (np. najmu),

odpisu z księgi wieczystej albo wyciągu z działów I i II księgi wieczystej,

decyzji administracyjnej,

orzeczenia sądu.

Jeśli NIE jesteś właścicielem nieruchomości, ani nie posiadasz do niej innego tytułu prawnego, potrzebne będą skan lub elektroniczna wersja:

oświadczenia osoby lub podmiotu posiadającego prawa do nieruchomości, potwierdzające Twój pobyt,

dokumentu, który potwierdza tytuł prawny tej osoby lub podmiotu do nieruchomości, której dotyczy sprawa.

To już wszystko. Teraz możesz działać!

Wejdź na GOV.pl

Niezależnie od tego pod jakim adresem się meldujesz, jest jeden, który musisz znać. To GOV.pl. Na naszym portalu znajdziesz wszystkie dostępne e-usługi, również te meldunkowe.

Chcesz się zameldować i nie wiesz co dalej? Tłumaczymy – krok po kroku:

Krok 1. Na stronie GOV.pl, wybierz sekcję Meldunek i wybory, a następnie e-usługę Zamelduj się na pobyt stały lub czasowy dłuższy niż 3 miesiące.

Krok 2. Kliknij „Zamelduj się” i wybierz profil zaufany jako sposób logowania.

Krok 3. Wybierz rodzaj pobytu i zaznacz, kogo chcesz zameldować.

Krok 4. Dołącz wymagane dokumenty.

Krok 5. Wypełnij pola z danymi osobowymi i adresem zameldowania (jeżeli meldujesz siebie pola z danymi osobowymi będą już wypełnione).

Krok 6. Podpisz wniosek profilem zaufanym. Potwierdzenie jego złożenia dostaniesz na konto Mój GOV – znajdziesz je w prawym górnym rogu na portalu GOV.pl. Jeśli meldujesz się na pobyt stały urzędnik po zameldowaniu wyśle Ci zaświadczenie o zameldowaniu (w wybranej przez Ciebie formie). Jeśli meldujesz się na pobyt czasowy również dostaniesz zaświadczenie – musisz jednak zaznaczyć, że chcesz je dostać i dołączyć potwierdzenie wniesienia opłaty skarbowej.

A co jeśli chcesz się wymeldować z pobytu stałego lub czasowego? To też jest bardzo proste. Możesz to zrobić od razu, przy okazji meldowania się (Krok 5.), albo skorzystać z e-usług Wymelduj się z pobytu stałego lub Wymelduj się z pobytu czasowego.

Mamy dobrą wiadomość – już wkrótce zameldowanie się przez internet będzie jeszcze prostsze. Pracujemy nad nowymi przepisami i rozwiązaniem, które zintegruje naszą e-usługę z systemem ksiąg wieczystych. Po wdrożeniu tych zmian osoby, które są właścicielami nieruchomości nie będą musiały już tego udowadniać! Weryfikacja nastąpi automatycznie, bez udziału urzędnika rozpatrującego wniosek. Dzięki temu cały proces będzie jeszcze szybszy i wygodniejszy.

Potwierdź to

W różnych sytuacjach, np. w banku, może zdarzyć się tak, że ktoś będzie wymagał od Ciebie zaświadczenia o zameldowaniu. Od jakiegoś czasu takiej informacji nie ma już w dowodach osobistych – chociaż obowiązek meldunkowy pozostał.

Jak zatem je zdobyć? Nie powinniście być zaskoczeni tym, że… najprościej przez internet! Wystarczy skorzystać z bezpłatnej e-usługi Pobierz dokument o zameldowaniu. Jak to zrobić?

Krok 1. Podobnie jak poprzednio - zaczynamy od GOV.pl. Jeśli jesteś już na stronie, wejdź w Meldunek i wybory, a następnie wybierz e-usługę Pobierz dokument o zameldowaniu.

Krok 2. Sprawdź swoje dane i wybierz rodzaj adresu, dla którego ma być wydany dokument (jeśli posiadasz równolegle meldunek stały i czasowy).

Krok 3. W ciągu kilku minut znajdziesz gotowy dokument w formacie PDF na swojej skrzynce Mój GOV.

UWAGA! Nie drukuj go – jest ważny tylko w wersji elektronicznej.

Wcześniej warto się upewnić, czy instytucja, która wymaga od nas potwierdzenia zameldowania, przyjmuje dokumenty w wersji elektronicznej. Jeśli tak – masz już wszystko.

Zachęcamy – meldujcie się na GOV.pl. To pewny adres!

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ aop/ mmu/

Data publikacji 28.06.2021, 15:35