Nauka i technologie

MF/KAS: Udaremniony przemyt gruczołów bobra europejskiego (komunikat)

24.04.2020, 10:07aktualizacja: 24.04.2020, 10:07

- MF/KAS informuje:

- Przemyt wysuszonych gruczołów skórnych bobra europejskiego wykryła podlaska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) na drogowym przejściu granicznym w Kuźnicy.

- Nietypowy towar próbował nielegalnie wwieźć do Polski 50-letni obywatel Białorusi.

- Mężczyzna odpowie nie tylko za przemyt, ale również za złamanie przepisów ustawy o ochronie przyrody.

W gruczołach skórnych bobra wytwarzana jest substancja, która bywa wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym do wzmacniania zapachu oraz w przemyśle spożywczym, jako specyficzny aromat. Dziś w większości została zastąpiona przez syntetyczne zamienniki.

Oprócz sankcji karnych za przemyt, mężczyzna odpowie także za złamanie przepisów ustawy o ochronie przyrody. Bóbr europejski objęty jest w Polsce częściową ochroną gatunkową. Przywóz do Polski lub wywóz z jej obszaru okazów tego gatunku jest możliwy jedynie na podstawie wydanych wcześniej zezwoleń. Za brak takich dokumentów grozi konfiskata przewożonych okazów, areszt albo grzywna.

kom/ sic/ mark/

Data publikacji 24.04.2020, 10:07