Nauka i technologie

MK: Dzień o suszy i retencji w Ministerstwie Klimatu – warsztaty on-line (komunikat)

09.06.2020, 10:04aktualizacja: 09.06.2020, 10:04

- MK informuje:

Tradycyjnie na całym świecie 17 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą. Z tej okazji zapraszamy na warsztaty on-line dla młodzieży „Dzień o Suszy i Retencji w Ministerstwie Klimatu”, które będą kontynuacją kwietniowego wydarzenia „Dzień Ziemi w Ministerstwie Klimatu”. W spotkaniu udział weźmie m.in. minister klimatu Michał Kurtyka.

Dzień o suszy i retencji

Polska należy do krajów ubogich w wodę. Wpływają na to m.in. niekorzystne zmiany klimatu oraz zabetonowanie polskich miast. Dlatego tak ważne jest, żeby rozsądnie gospodarować wodą i zatrzymywać jak najwięcej deszczówki. Ministerstwo Klimatu właśnie ogłosiło program „Moja Woda” na prowadzenie tzw. małej retencji, czyli budowy przydomowych urządzeń do zatrzymywania wody opadowej.

W tym roku z okazji „Dnia Walki z Pustynnieniem i Suszą” wspólnie z Bankiem Ochrony Środowiska, Fundacją BOŚ oraz Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, a także przy wsparciu Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, PGW Wody Polskie oraz Instytutu Ochrony Środowiska organizujemy warsztaty on-line „Dzień o Suszy i Retencji w Ministerstwie Klimatu”. Warsztaty te będą kontynuacją kwietniowego wydarzenia „Dzień Ziemi w Ministerstwie Klimatu”. Wówczas minister Michał Kurtyka na żywo odpowiadał na pytania młodzieży, a w warsztatach w sieci wzięło udział 19 tys. uczniów. Bardzo dziękujemy za Wasze zaangażowanie!

Mamy nadzieję, że 17 czerwca również będziecie z nami. Wprowadzenia naukowego do tematu dokona prof. Szymon Malinowski z Instytutu Geofizyki UW. Debatę ekspertów o tym, jak walczyć z suszą poprowadzi minister klimatu Michał Kurtyka. Każdy będzie mógł także sprawdzić swoją wiedzę w specjalnym interaktywnym quizie klimatycznym. Aby wziąć udział w warsztatach, wystarczy 17 czerwca o godz. 11:00 wejść na stronę www.dzienwmk.pl i postępować zgodnie z instrukcją.

kom/ jml/

Data publikacji 09.06.2020, 10:04