Nauka i technologie

To oni wygrali Hackathon dla Miast. Cztery zwycięskie drużyny i ich innowacyjne projekty

24.11.2020, 14:07aktualizacja: 24.11.2020, 14:26

Hackathon dla Miast - plansza
W 48-godzinnym konkursie programistycznym Hackathon dla Miast odbywającym się w ramach cyklu wydarzeń GovTech Festival wyróżniono twórców czterech najlepszych projektów. Poza nagrodą w postaci 30 tys. zł zwycięskie zespoły mają teraz szansę przetestować swoje innowacyjne pomysły w wybranych samorządach.

Zespół KLAMP został nagrodzony za stworzenie „Systemu Zarządzania Odpadami (SZO)” dla miasta Chełm. W jednym miejscu łączy on dane pochodzące m.in. z Sanepidu, Urzędu Miasta oraz firm odbierających odpady.

„Platforma komunikacyjna (Discord) okazała się strzałem w dziesiątkę, kanały informacyjne, pomoc organizatorów, wsparcie mentorów. Wszystko to miało ogromne znaczenie w procesie wytwórczym oprogramowania MVP jakie dostarczyliśmy jako zespół” - powiedziała liderka zespołu KLAMP, Paulina Przychodzeń.

Kolejnemu wyzwaniu z zakresu opracowania generatora lokalnego biznesu w Stargardzie najlepiej sprostała ekipa o nazwie Rzeszów Smart Team. Owocem wysiłku programistów stała się strona internetowa „znani-lokalnie.pl” wraz z aplikacją mobilną, która promuje zakupy u lokalnych przedsiębiorców, wprowadza elementy grywalizacji i system lojalnościowy

„Chcieliśmy uzyskać platformę łatwą do wdrożenia i użytkowania, a zarazem pozwalającą lokalnym przedsiębiorcom konkurować z większymi podmiotami w sprzedaży online. Dodatkowym walorem jest w niej korzystanie z tożsamości zakupowej mieszkańców. Każdy z zespołów wpisywał się w te założenia” - zapewniał prezydent Stargardu, Rafał Zając.

Za stworzenie „Agregatora mobilności mieszkańców” dla wyzwania w zakresie mobilności w Świdniku - nagrodzono zespół AiRonmen. Przygotował on platformę integrującą informacje o mobilności mieszkańców z wielu źródeł danych (przykładowo kamer, Zarządu Transportu Miejskiego, Głównego Urzędu Statystycznego).

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy, a także doceniamy wysiłek organizatorów i miast. Bardzo cieszymy się z wygranej i nie możemy doczekać się uruchomienia naszego systemu w Świdniku” - powiedział Adam Radomski, lider zespołu AiRonmen.

Zespół GBX Soft otrzymał nagrodę za wyzwanie z zakresu energetycznej transformacji miast w Zduńskiej Woli. Zaproponował on narzędzie informatyczne „Stop Smog” pozwalające obliczyć i porównać koszty wymiany starego pieca na nowy system ogrzewania.

„Najważniejszym elementem tego wydarzenia było stworzenie takich rozwiązań, które w pierwszej kolejności można wdrożyć w tych czterech miastach biorących udział w naszym wydarzeniu” – powiedziała Justyna Orłowska, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech.

W weekendowym konkursie programistycznym zorganizowanym przez Polski Fundusz Rozwoju (PFR) oraz GovTech Polska udział wzięło 45 zespołów - łącznie prawie 200 programistów z całej Polski. Uczestnikom zaoferowano możliwość konsultacji swoich pomysłów zarówno z mentorami, jak i samorządowcami.

„Rozwiązania wypracowane w tym Hackathonie dla Miast pokazują, jak wychodzenie z pandemii i rozwój powinny wyglądać w dłuższej perspektywie. Dziękuję wszystkim za udział i mam nadzieję, że te zwycięskie rozwiązania będą miały wpływ na życie mieszkańców” - stwierdził Bartłomiej Pawlak, wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Więcej informacji o Hackathonie dla miast oraz zwycięskich projektach znajduje się na stronie hackathondlamiast.pl

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE