Nauka i technologie

Parlament Europejski chce bardziej ekologicznej i zrównoważonej turystyki

19.04.2021, 09:42aktualizacja: 19.04.2021, 09:49

PE - kadr z filmu
Europa jest najpopularniejszym celem podróży turystycznych na świecie. Parlament Europejski wzywa do opracowania planu, który sprawi, że turystyka będzie bardziej ekologiczna i zrównoważona, kiedy po ponad rocznej przerwie spowodowanej pandemią powróci do naszego życia.

Europosłowie chcą nowych środków, które mają zmniejszyć wpływ sektora na klimat i środowisko. Nie chodzi tylko o hotele, restauracje, musimy zrozumieć cały łańcuch - przekonują.

Jednym ze sposobów na ekologiczne podróżowanie jest preferowanie turystyki wiejskiej lub agroturystyki i unikanie przeludnienia w popularnych regionach. PE proponuje rozszerzenie turystyki Ecolabel: programu, który certyfikuje przyjazne środowisku zakwaterowanie i operatorów turystycznych.

Zdecydowanie największym trucicielem w turystyce jest transport. Parlament chce, aby podróże koleją odegrały ważną rolę w uczynieniu turystyki w UE bardziej ekologiczną. Posłowie wzywają również do zwiększenia wsparcia UE dla przejścia na czystsze paliwa i alternatywne formy transportu.

Aby pobudzić ekologiczną odbudowę po pandemii, Parlament Europejski chce, aby kraje UE wspierały turystykę poprzez plany odbudowy i tymczasowe obniżenie podatku VAT dla tego sektora. PE przekonuje, że ponowne otwarcie powinno być częścią strategii UE walki z COVID-19, wraz z takimi krokami jak wspólny certyfikat szczepień.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

embeduj wideo
Data publikacji 19.04.2021, 09:42