Nauka i technologie

Piotrków: Wirtualna rzeczywistość w mediatece

01.04.2022, 06:10aktualizacja: 01.04.2022, 06:10

Fot. UM Piotrków
W Mediatece 800-lecia w Piotrkowie Trybunalskim „w ramach projektu „Sala doświadczeń świata” uruchomiono 3 stanowiska „wirtualnej rzeczywistości”. Z przygotowanych atrakcji można korzystać po założeniu specjalnych okularów VR.

- Od dziś uruchamiamy kolejną, ciekawa ofertę zarówno dla dzieci, młodzieży, dla osób dorosłych i całych rodzin – „Salę doświadczeń świata”. W oparciu o okulary VR można przenieść się w wirtualną rzeczywistość, a dokładniej polecieć balonem nad miastem, zagrać w piłkę ręczną czy przenieść się w czasie i ubrać w stroje z dawnych epok – informował podczas otwarcia kolejnej atrakcji Mediateki 800-lecia prezydent Krzysztof Chojniak. – Miałem okazję sprawdzić możliwości sprzętu i zapewniam, że jest to dobra forma do zabawy i nauki – podsumował.

„Sala doświadczeń świata” poszerza dotychczasową ofertę Mediateki 800-lecia, na którą składają się już, oprócz biblioteki z wolnym dostępem do księgozbioru,

Zanim jednak odbyło się oficjalne otwarcie „Sali doświadczeń świata” uczniowie i opiekunowie z pięciu piotrkowskich szkół podstawowych (SP 2, SP10, SP11, SP12 i SP 13) więzili udział w grze miejskiej „Średniowieczny Piotrków”. Do gry potrzebny jest smartfon / tablet z dostępem do internetu oraz włączoną funkcją GPS. Zadaniem każdej drużyny (w grze może wziąć max. 5 ekip po 5 osób w zespole) jest pokonanie całej trasy gry, wykonanie wszystkich zadań oraz zdobycie jak największej ilości punktów, w jak najkrótszym czasie.
– Szczegóły zawodnicy poznają w trakcie gry – informują pracownicy mediateki.

ZASADY KORZYSTANIA Z SALI DOŚWIADCZANIA ŚWIATA (ŚDS):

Dzieci poniżej 13. roku życia mogą korzystać z VR tylko w obecności opiekunów prawnych.

Dzieci poniżej 16. roku życia mogą korzystać z VR wyłącznie za pisemną zgodą opiekuna prawnego.

ŚDS to 3 stanowiska:

- stanowisko, na którym można wznieść się nad Piotrków i odbyć wirtualną podróż balonem nad miastem;
- stanowisko do gry w piłkę ręczną;
- lustro (przebieralnia), w którym można obejrzeć się w wirtualnym w stroju króla, królowej czy rycerza.

W czasie lotu balonem można przeczytać ciekawostki na temat konkretnych miejsc w naszym mieście oraz samemu oznaczyć inne miejsca.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 01.04.2022, 06:10