Nauka i technologie

Powiat Pilski: Nowe urządzenia w pracowniach do praktycznej nauki zawodów

08.03.2021, 09:37aktualizacja: 08.03.2021, 09:39

Fot. Powiat Pilski Nowe urządzenia w pracowniach do praktycznej nauki zawodów
W Powiatowym Centrum Edukacji w Pile w ramach projektu „Gotowi do pracy” trwa wyposażanie w nowoczesne urządzenia 4 pracowni edukacyjno-zawodowych. Wartość projektu to 620 tys. zł. Na jego realizację Powiat Pilski - Starostwo Powiatowe w Pile pozyskało unijne dofinasowanie 560 tys. zł z WRPO na lata 2014-2020.

- Dzięki skutecznemu pozyskiwaniu środków zewnętrznych nieustannie podnosimy jakość kształcenia zawodowego uczniów, aby zdobyli wysokie kwalifikacje i dobrą pracę. Wychodzimy naprzeciw pracodawcom, którzy dzisiaj szukają wysokiej klasy specjalistów - mówi Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

Jak dotąd całkowicie doposażone zostały dwie pracownie. Do pracowni spawalniczej zakupiono np. symulator spawania. Został on tak zaprojektowany, że młodzież może uczyć się spawania od podstaw, a potem doskonalić umiejętności spawania w różnych pozycjach, w sposób bezpieczny dla zdrowia i przyjazny dla środowiska.

Do pracowni komputerowej wspomagania projektowania CAD/CAM zakupiono zestawy komputerowe stacjonarne z oprogramowaniem i laptop z projektorem.

Niebawem w pełni wyposażona będzie jeszcze pracownia obrabiarek sterowanych numerycznie CNC. Ale już zakupiono do niej drukarkę 3D, laptop, projektor i program graficzny do nauki projektowania.

Podobne bogato wyposażona będzie pracownia samochodowa, do której trafią nowoczesne urządzenia diagnostyczne, na wzór tych, które znajdują się w nowoczesnych warsztatach diagnostyki i mechaniki pojazdowej.

Realizowany projekt obejmuje także kursy dokształcania nauczycieli kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu.

- Te wszystkie działania podnoszą atrakcyjność programów nauczania w PCE w Pile, w której uczniowie szkół ponadpodstawowych z powiatu pilskiego nabywają umiejętności zawodowe w praktyce - podsumowuje starosta.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 08.03.2021, 09:37