Nauka i technologie

Runergy uzyskuje wysoką ocenę pod względem zrównoważonego rozwoju w procesie certyfikacji ESG realizowanej przez Synesgy

13.09.2024, 16:13aktualizacja: 13.09.2024, 16:17

PR Newswire/Runergy

SZANGHAJ, 13 września 2024 r. /PRNewswire/ -- Runergy, czołowa firma z branży energii słonecznej i producent modułów fotowoltaicznych o wysokich parametrach technicznych (Tier 1) marki BNEF, przeszła proces certyfikacji ESG (ang. environmental, social and governance - aspekty środowiskowe, społeczne i zarządcze) realizowanej przez Synesgy. Wynik oceny wskazuje na wysoki poziom zrównoważonego rozwoju i doskonały poziom działalności biznesowej. Stanowi to kamień milowy dla firmy Runergy utrzymującej wysoką zgodność z zasadami ESG na podstawie najlepszych praktyk krajowych i międzynarodowych.

Synesgy to globalna platforma cyfrowa do oceny zrównoważonego rozwoju w obszarach ESG w obrębie łańcucha dostaw opracowana przez CRIF Ratings - agencję ratingową działającą pod nadzorem Europejskiego Urzędu Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych (ESMA). Metodologia oceny ESG jest zgodna z ogólnie przyjętymi międzynarodowymi standardami w zakresie zrównoważonego rozwoju, w tym Globalną Inicjatywą Raportowania (ang. Global Reporting Initiative - GRI) i zestawem Celów Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals - SDGs).

CRIF specjalizuje się w następujących obszarach: raportowanie dla biur kredytowych i systemy informacji biznesowej, analityka, outsourcing i usługi przetwarzania danych, a także zaawansowane rozwiązania cyfrowe na rzecz rozwoju biznesu i otwartej bankowości. Z usług CRIF korzysta ponad 82 tysięcy firm, 10 tysięcy banków i instytucji finansowych oraz 600 firm ubezpieczeniowych w ponad 40 krajach świata. Certyfikacja ESG prowadzona przez Synesgy jest obecnie kluczowym punktem odniesienia dla oceny firm o różnej wielkości i działających w różnych sektorach we Włoszech i Europie. Uzyskanie dobrej oceny świadczy o solidnych wynikach firmy, jej potędze finansowej i zdolności do wprowadzania innowacji oraz bycia wiarygodnym partnerem w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Wynik ESG w procesie certyfikacji Synesgy obejmuje ocenę poziomu zgodności firmy pod względem czynników ESG, z uwzględnieniem jej sektora działalności i obszaru geograficznego. Uzyskanie certyfikatu Synesgy odzwierciedla doskonałe wyniki Runergy w zakresie ESG oraz zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój i utrzymanie wysokich standardów odpowiedzialności społecznej w codziennej działalności.

„W kwestiach środowiskowych podtrzymujemy zobowiązanie do stosowania zrównoważonych praktyk. Wykorzystujemy przyjazne dla środowiska materiały i procesy produkcyjne, aby zminimalizować nasz ślad węglowy i promować odpowiedzialne działania - powiedział Yu Bing, globalny dyrektor ds. marketingu Runergy. - Nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój dodatkowo potwierdzają imponujące notowania firmy w rankingach ESG zestawianych przez agencje Dun & Bradstreet, EcoVadis i Achilles”.

Firma Runergy otrzymała wiele nagród w dziedzinie ESG, w tym najwyższą ocenę w rankingu Dun & Bradstreet, Brązowy Medal w rankingu zrównoważonego rozwoju EcoVadis z najwyższym 35-procentowym wynikiem oraz certyfikat ESG najwyższego poziomu w rankingu Achilles.

Od czerwca 2023 r. Runergy jest członkiem United Nations Global Compact - dobrowolnej inicjatywy promującej odpowiedzialność w biznesie. Jako globalne przedsiębiorstwo fotowoltaiczne Runergy nadal integruje swoją wizję zrównoważonego rozwoju ze strategią biznesową i działalnością, dostarczając klientom wydajne i zrównoważone produkty i usługi.

„W przyszłości Runergy będzie nadal dążyć do zrównoważonego rozwoju i współpracować z partnerami w celu kształtowania zrównoważonej, ekologicznej przyszłości” - dodał Yu.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2502446/Runergy_Passes_Synesgy_ESG_Assessment_Good_Level_Sustainability.jpg

Źródło: Runergy

Źródło informacji: PR Newswire