Nauka i technologie

Szczyt Asia Roundtable 2022 dotyczący ekologicznego i niskoemisyjnego rozwoju zakończony sukcesem

27.12.2022, 15:00aktualizacja: 27.12.2022, 15:04

YANTAI, Chiny, 27 grudnia 2022 r. /PRNewswire/ -- w dniu 20 grudnia odbył się online szczyt azjatycki 2022 Asia Roundtable Summit dotyczący ekologicznego i niskoemisyjnego rozwoju, którego gospodarzem było zrzeszenie chińskiej branży inteligentnej energetyki (China Smart Energy Industry Alliance). Dziewiątka zaproszonych gości, w tym Moin ul Haque, ambasador Islamskiej Republiki Pakistanu w Chinach, Tuvshin Badral, pełnomocnik i doradca Mongolii ds. biznesowych w Chinach, Almas Chukin, dyrektor generalny Visor Kazakhstan i ekonomista z Kazachstanu, Yahaya Berakhtali, konsultant i były dyrektor generalny EUAS International ICC, Kin Phea, dyrektor Instytutu Stosunków Międzynarodowych w Royal Academy of Cambodia (Królewska Akademia Kambodży), Hartanto Wibowo, dyrektor ds. planowania korporacyjnego i rozwoju działalności w PT PLN, Li Baoqing, kierownik grupy inwestycyjnej State Power Investment Group Co., Ltd oraz dyrektor komitetu roboczego, Gou Wei, zastępca dyrektora generalnego China Huadian Corporation i Yao Quiang, dyrektor Komisji Naukowo-Technicznej w PowerChina, odbyli pogłębione dyskusje na temat „innowacyjnych osiągnięć i doświadczeń w obszarze ekologicznego i niskoemisyjnego rozwoju w Azji”. Szczytowi przewodniczył An Fengquan, specjalny doradca dyrektora Międzynarodowej Agencji Energetycznej (IEA).

Szczyt, któremu przyświeca cel stworzenia warunków do swobodnych działań rządów, przedsiębiorstw i instytucji badawczych oraz innych interesariuszy w państwach azjatyckich, ma zbudować platformę przyjaznych konsultacji, dyskusji i dialogu na ważne tematy, takie jak wprowadzanie modelu ekologicznego wzrostu, cele redukcji emisji CO2, rozwój inteligentnej energetyki oraz współpraca w dziedzinie zielonej technologii w celu osiągnięcia konsensusu w zakresie pogłębienia zróżnicowanej współpracy ekologicznych branż oraz dalszej konsolidacji osiągnięć systematycznego zarządzania zieloną energią z myślą o większym wkładzie w budowę społeczności Azji i Pacyfiku, którą łączy wspólne przeznaczenie.

Istotnym rezultatem szczytu okrągłego stołu jest podpisanie i opublikowanie przez blisko 30 przedstawicieli Kazachstanu, Turcji, Kambodży, Chin i innych państw i regionów publikacji pt. „Building a Green and Low-carbon Planet: Asia Green and Low-carbon Development Initiative” („Budowanie ekologicznej i niskoemisyjnej planety: azjatycka inicjatywa na rzecz zielonego i niskoemisyjnego rozwoju”), w której wezwano państwa azjatyckie do budowania konsensusu i pogłębiania współpracy w obszarach takich jak transformacja globalnego systemu energetycznego, dzielenie się technologiami czystej energii i ich wymiana, a także tworzenie zeroemisyjnych rozwiązań technologicznych na potrzeby dalszego postępu cywilizacji ludzkiej i przekształcania jej trybów rozwoju gospodarczego i społecznego w ekologiczne i niskoemisyjne oraz wspólnego budowania „zielonej i niskoemisyjnej planety”.

Materiał filmowy – https://mma.prnewswire.com/media/1974152/Video.mp4

Źródło: China Smart Energy Industry Alliance