Nauka i technologie

Zlecone: Europejczycy apelują do swoich decydentów o powstrzymanie przełowienia

08.06.2012, 13:59aktualizacja: 08.06.2012, 13:59

BRUKSELA, 7 czerwca 2012 r. /PRNewswire/ - 7 czerwca wypada Światowy Dzień Oceanów, a koalicja OCEAN2012 zainicjowała trzecie Europejskie Tygodnie Ryb, w którym mieszkańcy Europy będą organizować wydarzenia w całej UE mające na celu podnoszenie świadomości nt. przełowienia oraz świadomości, że odpowiedzialność za skończenie z tym procederem spoczywa na decydentach.

Mimo że sytuacja powoli ulega poprawie, przełowienie dotyczy wielu populacji ryb w Unii Europejskiej, a 19 procent zasobów poddanych ocenie znajduje się poniżej bezpiecznej biologicznej granicy. Ma to druzgocący wpływ zarówno na środowisko morskie, jak i społeczności uzależnione od rybołówstwa.

"Europejskie Tygodnie Ryb polegają na wyjaśnieniu, że jeśli nie skończymy z przełowieniem, będzie to oznaczało koniec dla rybołówstwa - powiedziała Uta Bellion, dyrektor Europejskiego Programu Morskiego Grupy Pew ds. Środowiska Naturalnego (Pew Environment Group) oraz koordynator koalicji OCEAN2012. - Na naszych przywódcach spoczywa odpowiedzialność za powstrzymanie przełowienia, a na mieszkańcach odpowiedzialność, by zachęcić ich do tego i wspierać w podejmowaniu właściwych decyzji".

Według ostatnio opublikowanych danych wynika, że:

- W ciągu ostatnich 30 lat roczne limity połowowe zostały ustalone o jedną trzecią wyżej, niż limity rekomendowane przez naukowców z dziedziny rybołówstwa UE jako bezpieczne;

- Dla Unii Europejskiej wartość przywrócenia zdrowych poziomów zasobom ryb mogłaby wynosić do 3,2 mld EUR rocznie;

- Najnowsze dane Komisji Europejskiej wskazują, że przełowienie zasobów rybnych podlegających ocenie uległo zmniejszeniu, ale liczba zasobów, które mogłyby być rzetelnie ocenione, jest również mniejsza.

"Zachęcającym czynnikiem jest liczba działań, zaplanowanych na trzecie Europejskie Tygodnie Ryb, będąca odzwierciedleniem coraz większej chęci Europejczyków, by skończyć z przełowieniem" - powiedziała Bellion.

Więcej informacji o Europejskich Tygodniach Ryb: http://www.OCEAN2012.eu/fishweeks

Wydarzenia Europejskiego Tygodnia Ryb na mapach Google: http://www.OCEAN2012.eu/events

Informacje dla wydawców

OCEAN2012 to sojusz organizacji zmierzających do zmian, w europejskiej polityce rybnej, które położą kres nadmiernym odłowom, niszczycielskim praktykom połowów i umożliwią sprawiedliwe oraz równomierne korzystanie ze zdrowych zasobów rybnych.

OCEAN2012 został zainicjowany i jest koordynowany przez Europejski Program Morski Grupy Pew ds. Środowiska Naturalnego, będącego filią ds. ochrony przyrody fundacji The Pew Charitable Trusts - organizacji pozarządowej mającej na celu położenie kresu nadmiernym odłowom ryb w oceanach świat.

Grupa sterująca OCEAN2012 składa się z: Coalition for Fair Fisheries Arrangements (Koalicja na rzecz Sprawiedliwego Rozdziału Łowisk), Ecologistas en Accion (Ekolodzy w Akcji), The Fisheries Secretariat (Sekretariat ds. łowisk), NEF (New Economics Foundation), Pew Environment Group (Europejski Program Morski Grupy Pew ds. Środowiska Naturalnego) oraz Seas at Risk (Zagrożone Morza).

Źródło: OCEAN2012

KONTAKT: