Nauka i technologie

Zlecone: IGNIA ogłasza zobowiązanie do pozostania największym funduszem inwestycji zaangażowanym społecznie w Ameryce Łacińskiej

23.09.2011, 14:19aktualizacja: 23.09.2011, 14:19

MONTERREY, Meksyk, 22 września 2011 r. - /PRNewswire/ - W dniu dzisiejszym, na siódmej dorocznej konferencji Globalnej Inicjatywy Clintona (CGI - Clinton Global Initiative), prezydent Bill Clinton ogłosi, że IGNIA zobowiązała się utrzymać pozycję największego funduszu inwestycji zaangażowanych społecznie w Ameryce Łacińskiej. Zobowiązanie to zostało wybrane przez CGI spośród deklaracji zgłoszonych przez członków, jako wzorcowe podejście w kwestii sprostania wyzwaniom związanym z ekonomicznym upodmiotowieniem.

IGNIA jest firmą typu venture capital z sektora inwestycji zaangażowanych społecznie, z siedzibą w Monterrey (Meksyk), która wspiera finansowanie i wzrost szybko rozwijających się przedsiębiorstw stanowiących podstawę piramidy społeczno-ekonomicznej w Ameryce Łacińskiej. IGNIA skupia się na kwestiach nierównego zaangażowania względem rodzin o niskich dochodach w obszarach, takich jak: opieka zdrowotna, mieszkalnictwo, edukacja, podstawowe usługi oraz działania służące zwiększaniu dochodów. Poprzez dostarczanie skutecznych rozwiązań najbardziej potrzebującym społecznościom, jako konsumenci, jak również producenci w sieci dostaw o wartości dodanej, IGNIA umacnia przedsiębiorczość i generuje społeczne zaangażowanie, zapewniając jednocześnie atrakcyjne zyski swoim inwestorom.

IGNIA zobowiązała się, że w ciągu najbliższych dwunastu lat zapewni dodatkowe wsparcie finansowe w kwocie 200 mln USD, a także wsparcie strategiczne małym i średnim firmom z Ameryki Łacińskiej, które dostarczają najbardziej potrzebującym podstawowych towarów i usług w atrakcyjnych cenach. Realizując te działania, IGNIA stara się budować firmy odnoszące rynkowy sukces, które dadzą impuls do powstania nowych branż odpowiadających potrzebom najuboższych.

"Jest jeszcze wiele do zrobienia, jeśli chodzi o likwidację głównych ograniczeń większości światowej populacji. W ciągu kolejnych dwunastu lat będziemy starali się budować dochodowe przedsiębiorstwa, które wywiążą się z naszego zobowiązania i oferować będą produkty oraz usługi o pozytywnym wpływie na jakość życia najbardziej potrzebujących osób" - powiedział Alvaro Rodriguez Arregui, współzałożyciel i partner zarządzający IGNIA.

Michael Chu, współzałożyciel i partner zarządzający, wspiera Alvaro Rodrigueza Arregui w tym przedsięwzięciu. Obaj posiadają ponad 50-letnie doświadczenie w zakresie połączonych inwestycji i zarządzania w Stanach Zjednoczonych, Europie, Meksyku oraz Ameryce Łacińskiej. Są też liderami w sektorze inwestycji na niepublicznym rynku kapitałowym, mikrofinansów oraz przedsiębiorstw będących podstawą piramidy społeczno-ekonomicznej.

Informacje o Globalnej Inicjatywie Clintona (CGI)

Globalna Inicjatywa Clintona (CGI), założona przez prezydenta Billa Clintona w 2005 r., zachęca światowych liderów do tworzenia oraz wdrażania innowacyjnych rozwiązań w najbardziej istotnych kwestiach. Od 2005 r., doroczne konferencje CGI zgromadziły blisko 150 obecnych i byłych głów państw, 18 laureatów Nagrody Nobla, setki czołowych prezesów firm, dyrektorów fundacji, największych filantropów, dyrektorów najskuteczniejszych organizacji pozarządowych oraz wybitne osobistości ze świata mediów. Wszyscy ci członkowie CGI złożyli niemal 2 000 zobowiązań, które poprawiły los ponad 300 milionów osób z ponad 180 krajów. Gdy zobowiązania te zostaną całkowicie finansowane i wdrożone, ich wartość przekroczy 63 mld USD. Doroczna konferencja odbędzie się w dniach 20 - 22 września w Nowym Jorku. Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie http://www.clintonglobalinitiative.org.

Więcej informacji o IGINIA znajduje się na stronie: http://www.ignia.com.mx

Żródło: IGNIA Partners LLC

KONTAKT: