Nauka i technologie

Zlecone: Newmont ujawnia szczegóły oceny oddziaływania na środowisko projektu Conga

08.12.2011, 17:56aktualizacja: 08.12.2011, 17:56

DENVER, 8 grudnia 2011 r. /PRNewswire/ - Firma Newmont Mining Corporation (NYSE: NEM) podała dzisiaj więcej szczegółów nt. przyjętej w październiku 2010 roku oceny oddziaływania na środowisko (OOŚ) (EIA, Environmental Impact Assessment) (http://www.yanacocha.com.pe/sala-de-prensa/ultimas-noticias/informe-final-eia-proyecto-conga) projektu Conga. Zanim zatwierdziło ją peruwiańskie Ministerstwo Energetyki i Górnictwa, OOŚ projektu Conga oceniana była przez 12 różnych agencji, a w procesie zaangażowania społecznego prowadzącym do zatwierdzenia wzięło udział 13 000 osób z lokalizacji sąsiadujących społeczności, regionu Cajamarca, a także innych regionów.

"OOŚ projektu Conga, będącego jednym z najdokładniej przeanalizowanych projektów górniczych w kraju, było zgodne z procesem wytyczonym przez rząd Peru - mówi Richard O'Brien, prezes i dyrektor generalny Newmont. - Analizy oddziaływania środowiskowego i społecznego oparto na kompleksowych badaniach, które trwały nawet do 13 lat i zostały przeprowadzone przez znane i uznane na świecie firmy. Trzyletni proces konsultacji społecznych był przejrzysty i otwarty dla każdego, kto chciał zgłosić swoje uwagi lub zasygnalizować swoje zaniepokojenie".

Kluczowe informacje ujęte w zestawieniu faktów (http://www.newmont.com/sites/default/files/u87/Conga_Project_Water_Fact_Sheet_12_7_11.pdf) dotyczącym planu ochrony wód w projekcie Conga:

- Cztery zbiorniki retencyjne zastąpią cztery jeziora, na które oddziaływał będzie obiekt Conga;

- Zbiorniki mogą pomieścić ponad dwukrotnie więcej wody niż obecnie znajduje się w jeziorach;

- Woda ze zbiorników będzie dostępna dla odbiorców w dole rzeki przez cały rok.

Propozycja zamiany czterech jezior, na terenie projektu Conga, na zbiorniki retencyjne odpowiada na potrzeby rolników, którzy obecnie mają niepewny dostęp do zasobów wody w porze suchej, dostarczając im niezawodny, całoroczny dostęp do wody. Plan zarządzania środowiskowego projektu Conga zawiera aspekty odnoszące się do ochrony jakości wody podczas budowy i eksploatacji inwestycji.

Informacje o Newmont

Założona w roku 1921, a od 1925 r. będąca spółką publiczną, Newmont (http://www.newmont.com) należy do największych firm zajmujących się wydobyciem złota na świecie. Siedziba główna firmy znajduje się w stanie Colorado w USA, a zatrudnienie przekracza 35 000 osób i podwykonawców, z których większość pracuje nad kluczowymi działaniami w Stanach Zjednoczonych, Australii, Peru, Indonezji i Ghanie. Newmont to jedyna firma zajmująca się wydobyciem złota notowana w indeksie S&P 500, a od 2007 r. również jedyna tego rodzaju firma w indeksie Dow Jones Sustainability World. Najlepsze w branży wyniki Newmont znajdują odbicie w wysokich standardach zarządzania środowiskiem, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz tworzenia wartości i możliwości dla społeczności lokalnych, a także udziałowców firmy.

Źródło: Newmont Mining Corporation

KONTAKT: