NBP: najszybciej liczba kont bankowych rośnie wśród najstarszych Polaków

02.05.2017, 13:15aktualizacja: 02.05.2017, 13:15

W ostatnich siedmiu latach odsetek posiadaczy konta bankowego wzrósł w największym stopniu wśród najstarszych Polaków, choć wciąż ta grupa jest w najmniejszym stopniu ubankowiona - wynika z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie NBP.

"Można podejrzewać, że jedną z przyczyn wzrostu liczby kont bankowych w tej grupie są pojawiające się coraz częściej skierowane do niej działania banków komercyjnych, a także różne działania społeczne" - napisano w raporcie.

"Jednocześnie zwiększenie ubankowienia najstarszych Polaków może też mieć związek z naturalnym przesunięciem demograficznym" - wchodzeniu do tej grupy osób, które były już wcześniej ubankowione i aktywnie korzystały z obrotu bezgotówkowego.

Z raportu wynika, że największy stopień wykluczenia finansowego widać w grupie osób najstarszych, z wykształceniem podstawowym, bezrobotnych i mieszkańców wsi.

"Jeśli chodzi o opinie na temat kont bankowych, widać wzrost przekonania o tym, że konto jest dobrym sposobem na oszczędzanie pieniędzy, a równocześnie spadek negatywnych opinii dotyczących wysokich opłat za prowadzenie oraz większej możliwości znalezienia się w pułapce finansowej (jeśli ma się konto)" - napisano w raporcie.

Według raportu jednocześnie utrzymuje się rozdźwięk w opiniach na temat kont bankowych pomiędzy osobami posiadającymi je i nieposiadającymi, co więcej, obserwuje się, że w porównaniu z poprzednimi pomiarami rozdźwięk ten jest większy.

Jak podaje NBP, obecnie konto bankowe posiada 83 proc. Polaków.

Raport prezentuje wyniki pomiaru z 2016 r.(PAP)

pif/ je/

Data publikacji 02.05.2017, 13:15