NBP: rośnie liczba kart płatniczych w Polsce oraz transakcji z ich użyciem

11.01.2017, 12:09aktualizacja: 11.01.2017, 12:09

Wzrosła liczba kart płatniczych w Polsce, także tych z funkcją zbliżeniową, oraz transakcji z ich użyciem - podał w środę Narodowy Bank Polski w raporcie "Informacja o kartach płatniczych III kwartał 2016 r.".

"Na koniec III kwartału 2016 r. znajdowało się na rynku polskim 36,3 mln kart płatniczych, to jest o 539 tys. kart więcej niż w czerwcu 2016 r. (wzrost o 1,5 proc.). Łączna liczba kart debetowych wyniosła 27,9 mln szt. i zwiększyła się o 371 tys. (wzrost o 1,3 proc.). W okresie III kwartału 2016 r. liczba kart kredytowych zwiększyła się o 25 tys. sztuk (wzrost o 0,4 proc.). Na koniec września 2016 r. łączna liczba kart kredytowych wynosiła 5,861 mln szt." - poinformował NBP w raporcie.

Zgodnie z dokumentem, w omawianym okresie odnotowano dalszy wzrost liczby kart z funkcją płatności zbliżeniowych. Na koniec września 2016 r. było ich 28,8 mln szt. Udział kart płatniczych z funkcją zbliżeniową osiągnął rekordowo wysoki poziom 79,3 proc.

Nieznacznie wzrosła liczba transakcji przeprowadzonych przy użyciu kart płatniczych. "Po raz kolejny, odnotowano ponad 1 miliard transakcji na przestrzeni kwartału (podobnie jak w kwartale poprzednim). Przeprowadzone przy użyciu kart transakcje łącznie stanowiły wartość 151,2 mld zł, czyli o 4,3 mld zł więcej niż w II kwartale 2016 r." - napisano.

Bank centralny podał, że w III kwartale 2016 r. wartość pojedynczej transakcji dokonanej przy użyciu karty płatniczej wyniosła ok. 149 zł, czyli była wyższa niż w poprzednim kwartale (145 zł). Karta płatnicza posłużyła na przestrzeni kwartału do realizacji średnio 28 transakcji - zarówno gotówkowych, jak i bezgotówkowych (analogicznie jak w poprzednim kwartale). (PAP)

mmu/ pad/

Data publikacji 11.01.2017, 12:09