NCBR: 80 mln zł na wyższą jakość kształcenia w miastach średniej wielkości (komunikat)

29.10.2019, 11:01aktualizacja: 29.10.2019, 11:01

- NCBR informuje:

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, agencja wykonawcza ministra nauki i szkolnictwa wyższego, rozpoczęło nabór wniosków w konkursie na projekty wspierające rozwój kadr dla sektora usług dla biznesu. W finansowanym z Funduszy Europejskich - Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) - konkursie na wsparcie uczelni ze średnich miast NCBR przeznaczył 80 mln zł.

Zrównoważony rozwój priorytetem rządu

Uruchomiony przez NCBR konkurs jest jednym z działań w ramach rządowego "Pakietu dla średnich miast", ukierunkowanego na wyrównanie szans rozwojowych wszystkich obszarów, w szczególności tych z największymi problemami społeczno-gospodarczymi. To element Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju (SOR), która za jeden celów na najbliższe lata wskazuje zrównoważony rozwój całego kraju w wymiarze gospodarczym, społecznym, środowiskowym i terytorialnym. "Miasta średniej wielkości powinny nie tylko utrzymać swoje funkcje społeczno-gospodarcze, ale w większym niż dotychczas stopniu wykorzystać drzemiący w nich potencjał. Kierując środki publiczne na konkretne działania podnosimy jakość życia mieszkańców, zwiększając jednocześnie atrakcyjność inwestycyjną tych miast. Wyższy poziom kształcenia i dobre warunki współpracy uczelni z przedsiębiorcami to ważny element wspierania rozwoju regionalnego, tak ważnego dla rozwoju całego kraju" - podkreśla wicepremier Jarosław Gowin, minister nauki i szkolnictwa wyższego.

"Pakiet dla średnich miast" opiera się na dwóch filarach: z jednej strony jest to wsparcie w podejmowaniu inwestycji publicznych, z drugiej zaś tworzenie warunków dla inwestycji prywatnych. Dostępne w nim środki to około 3 mld złotych. "Pakiet" dotyczy miast powyżej 20 tys. mieszkańców oraz miast powyżej 15 tys. mieszkańców będących stolicami powiatów z wyłączeniem miast wojewódzkich – zgodnie z analizą przeprowadzoną przez Polską Akademię Nauk, w tej chwili jest to 255 miejscowości w całej Polsce.

Lepiej przygotowane kadry zwiększą atrakcyjność inwestycyjną

"Pakiet dla średnich miast" oferuje konkretne rozwiązania, które pomagają rozruszać lokalne gospodarki. Jednym z nich jest włączenie miast w rosnący sektor usług biznesowych. Firmy z tej branży coraz częściej lokalizują swoje siedziby w mniejszych ośrodkach. Jak wynika z przeprowadzonego przez Związek Liderów Sektora Usług Biznesowych (ABSL) dla Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju badania miasta średnie w Polsce mają potencjał do lokalizacji nowoczesnych usług dla biznesu. Niezbędne jest jednak kształtowanie przyszłych kadr - największe znaczenie dla rozwoju tego sektora ma bowiem kapitał ludzki. Jego dostępność i jakość w największym stopniu wpływa na potencjał inwestycyjny miast. "Konsekwentnie dążymy do realizacji celów w zakresie zrównoważonego rozwoju i podejmujemy kolejne, poprzedzone odpowiednimi analizami, inicjatywy w ramach +Pakietu+. Ich wspólną cechą jest długofalowy efekt. Podejmowane dziś działania to inwestycje, które zapewnią średnim miastom wymierne korzyści nie tylko w najbliższych latach, a finansowanie projektów w obszarze kapitału ludzkiego ma dla ich rozwoju szczególne znaczenie" - mówi Jerzy Kwieciński, minister finansów, inwestycji i rozwoju.

Wyższa jakość kształcenia dzięki Funduszom Europejskim

Celem konkursu NCBR jest wsparcie uczelni z miast średniej wielkości w rozwijaniu form kształcenia pozwalających na podnoszenie kompetencji lub kwalifikacji studentów zgodnie z potrzebami pracodawców z sektora usług dla biznesu. W ramach realizowanych projektów uczelnie będą współpracowały z co najmniej jednym przedsiębiorcą z sektora usług dla biznesu (BPO, IT, SSC, R&D), prowadzącym działalność w Polsce. Firmy współpracujące z uczelniami będą włączone w realizację wszystkich zaplanowanych w projekcie elementów wsparcia. - Kierujemy środki publiczne tam, gdzie rodzą się i mają szansę rozwijać innowacyjne produkty i usługi, gdzie pracodawcy i uczelnie stawiają na kształcenie kompetentnych, kreatywnych, wspomagających rozwój regionów kadr. Konkurs na projekty wspierające rozwój kadr dla sektora usług dla biznesu to kolejne z naszych działań odpowiadających na konkretne wyzwania i potrzeby społeczno-gospodarcze - zaznacza dr inż. Wojciech Kamieniecki, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Budżet konkursu to 80 mln zł. O dofinansowanie mogą ubiegać się uczelnie publiczne bądź niepubliczne, posiadająca siedzibę lub filię istniejącą co najmniej 24 miesiące w mieście, którego liczba mieszkańców nie przekracza 240 tys. mieszkańców. Nabór wniosków w konkursie potrwa do 28 listopada 2019 r.

kom/ sno/ mark/

Data publikacji 29.10.2019, 11:01