Rosatom zainteresowany budową lodołamaczy atomowych (zlecone)

31.03.2014, 17:35aktualizacja: 31.03.2014, 17:35

Struktury Rosatomu potwierdziły zainteresowanie budową lodołamaczy atomowych. Doświadczalne Biuro Konstrukcyjne Przemysłu Maszynowego im. I.I. Afrikantowa (wchodzi w skład grupy przemysłu maszynowego Rosatomu – „Atomenergomasz”) planuje udział w konkursie na budowę dwóch seryjnych lodołamaczy atomowych klasy LK-60.

Plany te potwierdził w piątek pierwszy zastępca dyrektora – generalnego konstruktora przedsiębiorstwa Witalij Pietrunin. „Od dawna dążymy do poszerzenia naszych kompetencji inżynieryjnych. A potencjał i doświadczenia zgromadzone w ostatnich latach, w tym dzięki pracy nad projektem reaktora na szybkich neuronach BN-800, stwarzają podstawy, by być pewnym swoich sił”.

Przetarg na budowę dwóch seryjnych lodołamaczy atomowych LK-60 (60MWe)

Pietrunin poinformował także, że w celu uzyskania licencji należy częściowo zmodyfikować wnioski o wydanie zezwolenia z Rostechnadzoru. Pietrunin dodał, że rozmowy w sprawie udziału w konkursie są możliwe pod warunkiem uzyskania w ich rezultacie zezwolenia. Jak powiedział Pietrunin, w przypadku otrzymania kontraktu Biuro Konstrukcyjne im. Afrikantowa może rozdzielić budowę „wśród podwykonawców”. „Nie mogę odpowiedzieć precyzyjnie, czy ostatecznie będziemy uczestniczyć w konkursie, o tym zdecydujemy w najbliższych dniach” – powiedział na zakończenie.

Biuro Konstrukcyjne im. Afrikanowa także opracowało i produkuje reaktory RITM-200 dla LK-60. Wyniki przetargu na budowę dwóch seryjnych lodołamaczy atomowych typu LK-60 /60MWe, projekt 22220/ będą znane w połowie kwietnia. Dotychczas jedynym pretendentem do tego kontraktu była Stocznia Bałtycka, w której obecnie trwa budowa pierwszego lodołamacza LK-60. Jego budowa powinna zakończyć się w grudniu 2017 roku. Wartość projektu szacuje się na 39 miliardów rubli. Przewiduje się, że będzie on służył przynajmniej przez 60 lat. Budowa dwóch kolejnych lodołamaczy zostanie zakończona odpowiednio w 2018 r . i w 2020 r.

****

Biuro Konstrukcyjne im. Afrikanowa jest przedsiębiorstwem z rozwiniętą infrastrukturą i pełnym cyklem produkcyjno-technologicznym: od projektowania, produkcji i testowania do kompleksowych dostaw dla zamawiającego oraz zapewnienia obsługi serwisowej w ciągu całego okresu eksploatacji reaktorów o najwyższym poziomie niezawodności.

„Atomenergomasz” Sp. z o.o. (budowa maszyn dla przemysłu atomowego i energetycznego) – grupa przemysłu maszynowego Państwowej Korporacji Rosatom. Zrzesza ponad 50 spółek rosyjskich i zagranicznych, w tym przedsiębiorstwa przemysłowe, centra inżynieryjne i instytucje naukowo-badawcze. Grupa spółek „Atomenergomasz” wchodzi w skład państwowego atomowego kompleksu energetyczno-przemysłowego „Atomenergoprom”.

Źródło: PR-IR

kom zdz/