SERINUS ENERGY INC. rozpoczęcie prac nad Olgowskoje-11 na Ukrainie

07.04.2014, 15:50aktualizacja: 07.04.2014, 15:50

Raport bieżący 15/2014

Na podstawie art. 62 ust 8 ustawy o ofercie publicznej [...] Kierownictwo Serinus Energy Inc. ("Serinus" lub "Spółka") informuje, że w Kanadzie za pośrednictwem systemu SEDAR przekazywana jest informacja, że ruszyły prace nad odwiertem konturującym Olgowskoje-11 ("O-11").

Odwiert O-11 będzie wykonywany na planowaną długość 3.200 metrów, a prace wiertnicze jak się oczekuje zajmą 70 dni. Głównym celem odwiertu O-11 jest strefa S6 w sekwencji skał z okresu sekpuchowu, zaś kolejny cel stanowi strefa R30c w warstwie z okresu baszkiru. Odwiert znajduje się ok. 1 km na południowy-wschód od odwiertu O-15, który rozpoczął produkcję ze strefy S6 w lipcu 2013 r. Zakłada się, że obie strefy wymagać będą stymulacji szczelinowaniem, tak jak to miało miejsce w przypadku innych odwiertów wykonanych w ramach tych formacji.

Z pola Olgowskoje pochodzi ok. 43 proc. całkowitej ukraińskiej produkcji i jest ono drugą pod względem produktywności koncesją w portfolio Serinus na Ukrainie. Obecnie wydobycie prowadzone jest tu z 10 odwiertów w ramach 7 horyzontów geologicznych. Istnieją dodatkowe rezerwy w strefach nieeksploatowanych, które zanim będzie można je pozyskać wymagać będą przeprowadzenia zabiegu udostępnienia dwóch horyzontów lub wyizolowania obecnie eksploatowanej strefy. Większość produkcji pochodzi z piaskowców z okresu baszkiru, ale zważywszy na niedawny sukces związany z wierceniem w skałach z okresu serpuchowu w ramach O-15, Spółka rozszerzyła zakres swoich działań poszukiwawczo-eksploatacyjnych także o te głębiej położone sekcje.

Niniejszy tekst stanowi tłumaczenie wybranych części informacji prasowej powstałej oryginalnie w języku angielskim przekazywanej do publicznej wiadomości przez Spółkę na terytorium państwa jej siedziby poprzez system SEDAR, która w pełnej treści jest dostępna w języku angielskim na stronie internetowej www.sedar.com po wpisaniu nazwy Spółki SERINUS ENERGY INC. pod adresem: http://www.sedar.com/search/search_form_pc_en.htm. Ponadto tłumaczenie pełnej treści informacji prasowej dostępne jest na stronie internetowej www.serinusenergy.com

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/