ZAKŁADY TŁUSZCZOWE KRUSZWICA SA stanowisko zarządu ZT "Kruszwica" SA odnośnie planowanego połączenia

11.04.2014, 19:08aktualizacja: 11.04.2014, 19:08

Raport bieżący 8/2014

W związku ze zwołanym na dzień 17 kwietnia 2014 r. Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniem spółki Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" S.A. (dalej, odpowiednio, "Spółka" i "NWZ" - por. raport bieżący nr 4/2014 z dnia 21 marca 2014 r.), na porządku obrad którego znalazła się, między innymi, uchwała w sprawie połączenia Spółki ze spółką ZPT Elmilk spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Szczecinku (dalej, odpowiednio, "ZPT Elmilk" i "Uchwała Połączeniowa"), Zarząd Spółki przekazuje pisemne stanowisko wraz z uzasadnieniem dot. planowanego połączenia i Uchwały Połączeniowej.

O szczegółach dot. połączenia Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 17/2013 z dnia 6 grudnia 2013 r. Raportem bieżącym nr 2/2014 z dnia 12 marca 2014 r. do publicznej wiadomości został przekazany plan połączenia. Spółka dokonała także dwukrotnego zawiadomienia Akcjonariuszy o planowanym połączeniu (zob. raport bieżący nr 2/2014 z dnia 12 marca 2014 r. oraz nr 6/2014 z dnia 27 marca 2014 r.

Zarząd Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" S.A. dbając o wzrost wartości Spółki, podejmuje działania zmierzające do uproszczenia struktury grupy kapitałowej Spółki i zwiększenia przejrzystości procesu zarządzania. W ocenie Zarządu, cele gospodarcze postawione przed łączącymi się spółkami łatwiej będzie osiągnąć po planowanym połączeniu, na skutek którego obecna działalność Spółki i ZPT Elmilk prowadzona będzie w ramach jednego, silniejszego podmiotu gospodarczego. Powyższe będzie skutkować wzrostem efektywności w zarządzaniu polityką i działalnością Grupy Bunge oraz w gospodarowaniu posiadanymi zasobami. Przeprowadzenie wewnętrznej konsolidacji Grupy Bunge pozwoli na zwiększenie rentowności, obniżenie kosztów ogólnego zarządu i kosztów finansowych.

Połączenie Spółki i ZPT Elmilk powinno zaowocować zwiększeniem elastyczności operacyjnej, dalszym rozwojem działalności gospodarczej, a także obniżeniem kosztów działalności i umocnieniem pozycji Spółki na rynku produkcji i dystrybucji jej produktów, co leży w interesie Akcjonariuszy Spółki.

Rada Nadzorcza Spółki uchwałą nr 6/2014 z dnia 19 marca 2014 r. wyraziła pozytywną opinię na temat połączenia i zarekomendowała NWZ podjęcie Uchwały Połączeniowej.

Zarząd Spółki przyłącza się do tej oceny i także rekomenduje NWZ jej podjęcie.

Zarząd Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" S.A.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 13 w zw. z § 19 ust. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2014 r. poz. 133 t.j.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/