Ruda Śląska: Wielkanocne śniadanie biznesowe

14.04.2014, 13:01aktualizacja: 14.04.2014, 13:01

Konsul USA do spraw polityczno-ekonomicznych, będzie gościem „Wielkanocnego Śniadania Biznesowego”, które odbędzie się w Rudzkim Inkubatorze Przedsiębiorczości

Andrew Caruso, konsul USA do spraw polityczno-ekonomicznych, będzie gościem „Wielkanocnego Śniadania Biznesowego”, które odbędzie się 15 kwietnia w Rudzkim Inkubatorze Przedsiębiorczości.

W spotkaniu wezmą udział firmy skupione w Śląskim Klastrze ICT i Multimediów Hub Club.

- Śniadanie biznesowe to znakomita okazja do nawiązania kontaktów w branży, zaprezentowania swojej oferty, wymiany doświadczeń i potrzeb różnych środowisk biznesowo-społecznych - podkreśla Joanna Sochacka, prezes Rudzkiego Inkubatora Przedsiębiorczości. - W czasie śniadania przedstawimy założenia nowych programów uruchamianych w klastrze: programu wsparcia sprzedaży dla członków Hub Club oraz programu współpracy i wymiany przestrzeni biznesowej - dodaje. W trakcie spotkania konsul Stanów Zjednoczonych - Andrew Caruso - opowie o roli rządu USA w rozwoju innowacji w Polsce.

Zainicjowany w Rudzie Śląskiej Śląski Klaster ICT i Multimediów Hub Club powstał dzięki wsparciu z funduszy unijnych. Grupa od ponad dwóch lat aktywnie działa na arenie regionalnej i międzynarodowej. Klaster skupia 30 śląskich mikro, małych i średnich przedsiębiorców, dwie instytucje otoczenia biznesu oraz dwie śląskie uczelnie - Uniwersytet Śląski oraz Akademię Sztuk Pięknych w Katowicach. Przedsięwzięcie ma na szczególnym względzie m.in. umacnianie marki śląskich przedsiębiorców IT, budowanie sieci kooperacji uczestników, rozwój współpracy międzynarodowej w zakresie rozwoju nowoczesnych technologii, generowanie innowacyjnych pomysłów, organizowanie wspólnych działań promocyjnych oraz tworzenie infrastruktury badawczo–rozwojowej.

Warto dodać, że klaster z Rudy Śląskiej jako jedyny z Polski znalazł się na światowej mapie międzynarodowej sieci klastrów. Dzięki temu jego członkowie mają możliwość nawiązania współpracy z firmami skupionymi w klastrach ICT w 43 miejscach w Europie, Ameryce, Azji oraz Australii i Oceanii.

„Wielkanocne Śniadanie Biznesowe” odbędzie się 15 kwietnia br. o godzinie 10:00 w Rudzkim Inkubatorze Przedsiębiorczości Sp. z o.o. w Rudzie Śląskiej przy ul. Karola Goduli 36, w sali konferencyjnej nr 1.

Agenda:

10:15 - 10:25 - wystąpienie Grażyny Dziedzic - Prezydent Miasta Ruda Śląska

10:25 – 10:45 – podsumowanie wyjazdów promocyjnych, Marcin Warzocha Ambasador Klastra:

• Targi IT CeBIT 2014, Niemcy

• Targi IT Goteborg, Szwecja

• Oferta targów IT Japan Week

10:45 – 11:30 – “U.S. government’s role in start-up and innovation encouragement in Poland” ¬- Andrew Caruso Konsul USA ds. Polityczno – Ekonomicznych

11.30-11:50 – „Z nami się opłaca – oferta dla przedsiębiorców z grupy ICT” - Anna Cudzik, Raiffeisen Bank Polska S.A.

11:50 – 12:40 – „Świat urządzeń, serwisów i użytkowników – jak tworzone są aplikacje w czasach, w których grzechotka ma swój mikroprocesor” - Tomasz Kopacz, Senior Architect Evangelist, Microsoft

12:40 – rozmowy kuluarowe.

Data publikacji 14.04.2014, 13:01
Źródło informacji UM Ruda Śląska