Zdrowie i styl życia

ResMed otrzymuje dwie nagrody Red Dot Design Award za wybitne osiągnięcia w zakresie innowacyjności w roku 2014

14.04.2014, 13:50aktualizacja: 14.04.2014, 13:50

Podwójna nagroda jest dowodem postępu innowacyjności w opracowywaniu produktów ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb pacjenta

SAN DIEGO, 14 kwietnia 2014 r. /PRNewswire/ - ResMed (NYSE: RMD), nowatorska i pionierska firma opracowująca produkty do leczenia zaburzeń oddychania w czasie snu i innych schorzeń układu oddechowego, wygrała dwie nagrody w konkursie Red Dot Product Design Awards 2014 za maskę nosową z serii AirFit™ P10 i respirator serii Astral™ 150, który wkrótce trafi na rynek. Jest to już kolejne wyróżnienie dla ResMed - w 2010 r. firma otrzymała już nagrodę za produkty wspomagających oddychanie z serii S9TM - która zapracowała na światową renomę dzięki łączeniu w swoich produktach zaawansowanej i poprawiającej jakość życia techniki oraz prostej i eleganckiej konstrukcji.

Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140310/LA79234LOGO-a

Red Dot jest największym i najbardziej prestiżowym na świecie konkursem nagradzającym najlepsze projekty produktów. Do tegorocznej edycji napłynęło 4 815 zgłoszeń od producentów, projektantów i architektów z 53 państw, z czego nominację otrzymało jedynie 1 120.

"Firma ResMed szczyci się 25-letnią historią dostarczania nowatorskich rozwiązań stworzonych ze szczególnym uwzględnieniem komfortu i dobra pacjenta, począwszy od masek i urządzeń CPAP, przez respiratory, aż po sprzęt diagnostyczny - mówił Mick Farrell, dyrektor generalny ResMed. - Produkty z serii AirFit P10 i Astral 150 stanowią owoc kilkudziesięciu lat badań naukowo-klinicznych ukierunkowanych na osiągnięcie trzech kluczowych celów: podniesienie jakości życia pacjentów, hamowanie postępu chorób przewlekłych i obniżanie ogólnych kosztów opieki zdrowotnej".

Wprowadzona w styczniu 2014 r. ultralekka, ultracicha maska nosowa z serii AirFit P10 waży tylko ok. 45 g, składając się z jedynie trzech części, w tym odpowietrznik QuietAirtTM, dzięki któremu jest ona o połowę cichsza od poprzedniego modelu. Maska AirFit P10 stanowi dodatek do urządzenia CPAP przeznaczonego do leczenia bezdechu sennego, dzięki któremu pacjenci śpią przeciętnie 40 minut dłużej na noc. Zaburzenia oddychania w trakcie snu wiążą się z wieloma poważnymi schorzeniami, mając negatywny wpływ na ogólne samopoczucie i jakość życia.

Na rynek wkrótce trafią też respiratory z serii Astral 150 - są to małe, przenośne, lekkie i łatwe w obsłudze urządzenia z wytrzymałymi bateriami. Dzięki tym właściwościom umożliwiają one bezpieczne leczenie różnych przewlekłych chorób układu oddechowego u dorosłych i dzieci w warunkach pozaszpitalnych. Produkty z serii Astral 150 są przeznaczone zwłaszcza dla ułatwiania oddychania osobom cierpiącym na skutki nerwowo-mięśniowej przewlekłej choroby obturacyjnej płuc, a także innych zaburzeń oddychania u osób dorosłych i dzieci.

ResMed

ResMed zmienia życie pacjentów na lepsze, opracowując, produkując i dystrybuując sprzęt medyczny służący leczeniu, diagnostyce i kontroli zaburzeń oddychania podczas snu, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i innych chorób przewlekłych. Spółka tworzy nowatorskie produkty i rozwiązania, które podnoszą jakość życia osób dotkniętych tymi schorzeniami, jak również promuje wiedzę wśród pacjentów i pracowników służby zdrowia na temat skutków nieleczenia zaburzeń oddychania. Więcej informacji o ResMed znajduje się na stronie: http://www.resmed.com.

Źródło: ResMed Inc.

KONTAKT:

Media:

Troy Anderson

kierownik ds. międzynarodowej komunikacji korporacyjnej

tel. +1-858-836-6772

e-mail: news@resmed.com

Inwestorzy:

David Pendarvis

dyrektor ds. administracyjnych i główny specjalista ds. prawnych

tel. +1-858-836-5000

e-mail: investor.relations@ResMed.com