INTEGER.PL SA podjęcie decyzji o rozpoczęciu czynności związanych z restrukturyzacją działalności Grupy Kapitałowej Integer.pl SA

14.04.2014, 23:04aktualizacja: 14.04.2014, 23:04

Raport bieżący 36/2014

Zarząd Integer.pl S.A. ("Emitent") informuje, iż dnia 14 kwietnia 2014 roku powziął informację o podjęciu przez zarząd spółki zależnej Emitenta - InPost sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie ("InPost") decyzji w sprawie rozpoczęcia działań zmierzających do zbycia przez InPost na rzecz innej spółki zależnej Emitenta (w której Emitent posiada 100% udziałów, przy czym bez pośrednio 99,43%, a pośrednio 0,57% przez InPost) - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. przedsiębiorstwa InPost w rozumieniu art. 551 Kodeksu cywilnego z wyłączeniami (art. 552 Kodeksu cywilnego), stanowiącego zorganizowany zespół składników niematerialnych i materialnych przeznaczony do realizacji zadań gospodarczych związanych z przyjmowaniem, przemieszczaniem i dostarczaniem przesyłek. Wyłączeniu ze składników przedsiębiorstwa będą podlegać składniki, które umożliwiać będą InPost prowadzenie działalności polegającej na akwizycji i dystrybucji usług paczkomatowych nabywanych od innych podmiotów oraz usług kurierskich powiązanych z usługami paczkomatowymi również nabywanych od innych podmiotów (w tym od spółki Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie), jak również inne składniki, które nie są funkcjonalnie powiązane z dotychczasową operacyjną działalnością logistyczną.

Zbycie przedsiębiorstwa z wyłączeniami opisanego powyżej miałoby nastąpić w drodze wniesienia tego przedsiębiorstwa tytułem wkładu niepieniężnego do wyżej opisanej spółki zależnej Emitenta - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie w zamian za udziały w podwyższonym kapitale zakładowym Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o., na warunkach określonych przez zarząd InPost i w oparciu o wycenę, która zostanie sporządzona przed dokonaniem zbycia. Zbycie nastąpi za zgodą zgromadzenia wspólników InPost sp. z o.o.

Emitent zakłada, że w ramach tego samego podwyższenia kapitału zakładowego w Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. może nastąpić także zbycie przez Emitenta na rzecz spółki zależnej Emitenta - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. zorganizowanej części przedsiębiorstwa Emitenta działającej w postaci oddziału Emitenta pod nazwą "Integer.pl Spółka Akcyjna Oddział Sortownia w Woli Bykowskiej" stanowiącego zespół składników niematerialnych i materialnych, w tym zobowiązań, przeznaczonego do realizacji zadań gospodarczych w zakresie sortowania przesyłek, w zamian za udziały tej spółki w podwyższonym kapitale zakładowym. Zbycie wyżej opisanej zorganizowanej części przedsiębiorstwa Emitenta następuje za zgodą walnego zgromadzenia akcjonariuszy Emitenta.

Emitent zakłada, że zbycie przedsiębiorstwa InPost do spółki zależnej Emitenta - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, jak również zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa Emitenta w postaci oddziału Emitenta w Woli Bykowskiej pod nazwą "Integer.pl Spółka Akcyjna Oddział Sortownia w Woli Bykowskiej" nastąpi w ciągu nabliższych tygodni, w ustalonym przez Emitenta dokładnym terminie.

Zbycie przedsiębiorstwa InPost, jak również zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa Emitenta opisanych powyżej stanowi element restrukturyzacji działalności Grupy Kapitałowej Integer.pl S.A. w zakresie działalności związanej z przyjmowaniem, przemieszczaniem i doręczaniem przesyłek, polegającej na wyłączeniu z tej działalności składników przeznaczonych do prowadzenia działalności w zakresie akwizycji i dystrybucji usług paczkomatowych nabywanych od innych podmiotów oraz usług kurierskich powiązanych z usługami paczkomatowymi nabywanymi od innych podmiotów i prowadzenia dotychczasowej całej operacyjnej działalności logistycznej w ramach spółki zależnej Emitenta - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie. Po dokonaniu wyżej opisanego przeniesienia, składniki będące ich przedmiotem pozostaną przedmiotem własności w ramach Grupy Kapitałowej Integer.pl S.A. i zorganizowane będą w ramach spółki zależnej Emitenta - Nowoczesne Usługi Pocztowe sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/