Firma Nanum opracowała technologię wydruków atramentowych umożliwiającą rozpoznawanie znaków zapisanych atramentem magnetycznym (MICR)

12.11.2013, 12:04aktualizacja: 12.11.2013, 12:04

LAGOA SANTA, MINAS GERAIS, Brazylia - (BUSINESS WIRE) - Brazylijska firma Nanum Nanotecnologia S.A. z przyjemnością ogłasza, że opracowała funkcjonalną dyspersję magnetyczną na bazie wody o wysokim stopniu koncentracji do drukarek HP przeznaczonych do bezpiecznego rozpoznawania znaków zapisanych atramentem magnetycznym (MICR).

Firma HP wybrała produkty Nanum z uwagi na zdolność firmy do opracowywania, rozwoju i produkcji nanomateriałów o najwyższym standardzie kontroli. Firma Nanum wykazała zdolność do wykorzystania nanotechnologii w dotychczasowych rozwiązaniach przemysłowych, pokonując początkowe bariery związane z kosztami i zapewniając produkty i rozwiązania dostosowane do potrzeb klienta.

Produkt to ferrofluid o bardzo wysokim stopniu koncentracji oraz dużej stabilności, a średnia wielkość jego cząsteczek wynosi ok. 50 nanometrów. Ten płyn ferromagnetyczny stosuje się w atramentowych drukarkach termicznych do drukowania dokumentów finansowych z wykorzystaniem technologii MICR.

Ponieważ cząsteczki magnetyczne to ciała stałe nierozpuszczalne w wodzie, muszą one być bardzo małych rozmiarów, aby uniknąć zapychania się dyszy w pojemnikach z tuszem, jednak z drugiej strony wysoki stopień koncentracji tych niewielkich stałych cząsteczek jest konieczny, aby zapewnić odpowiednią reakcję na sygnał magnetyczny. Firma Nanum wychodzi naprzeciw tym wymaganiom, zapewniając innowacyjne rozwiązania powstałe w wyniku opracowanych przez firmę procesów, umożliwiając łączenie innych substancji chemicznych i dodatków z nonocząsteczkami, dzięki czemu powstaje dyspersja na bazie wody nawet w 50% składająca się z cząsteczek stałych.

LinkedIn: http://lnkd.in/b5dQadX

Zdjęcia/galeria multimedialna: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20131111006145/en/

KONTAKT:

Nanum Nanotecnologia S.A.